Coffee to stay

26 april

We zijn gek op koffie. Zo gek, dat we met z’n allen in Nederland ongeveer 50 miljoen koppen koffie drinken per dag. We staan er mee op en gaan ermee naar bed. Maar als we niet oppassen dan is die espresso in het ochtendzonnetje of die vliegensvlugge cappuccino on the go van je favoriete koffiebar niet meer zo vanzelfsprekend. De miljoenen koffieboeren die verscholen gaan achter onze kopjes koffie gaan een moeilijke tijd tegemoet. Door de steeds heftigere opspelende klimaatverandering wordt hun belangrijkste inkomstenbron bedreigd: de koffieplant.

Door dit veranderende klimaat is er geen peil op het neerslagpatroon te trekken en de stijgende temperaturen zorgen voor schimmels en andere ziekten aan de gevoelige koffiestruiken. In sommige gebieden is de oogst al met 40% teruggelopen. Vlak bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi heeft Stichting Max Havelaar een klimaatacademie opgezet om de koffieboeren te helpen. Zo leren ze ze hier onder meer dat schaduw erg belangrijk is om de oogst te verbeteren. Avocado-, macadamia- en bananenbonen kunnen voor de koffiestruiken een perfecte bescherming geven tegen de brandende zon. En bovendien kunnen ze een extra inkomstenbron zijn of eten voor de familie. Het leuke is dat de boeren niet alleen van de koffie-experts leren, maar ook van elkaar.

De fairtradekoffie van de boeren die met behulp van de academie wordt gemaakt, is te koop onder het label Coffee to Stay. En sinds kort is er een nieuwe limited edition: Kenia Peaberry. Deze wordt met liefde gemaakt in Kenia en is een echte allemansvriend. Zet jij een kopje koffie, dan zal je neus de heerlijke geur van frisse citrus, tonen van walnoot en melkchocolade al snel herkennen. En de nasmaak heeft iets bijzonders: verfijnde bitters van grapefruit. Met de opbrengst van de koffie kan onder meer de academie worden voortgezet. Is dat broodnodig? Ja! Zo kunnen de boeren bouwen aan een toekomst, én hoef jij dat kopje koffie niet te missen in 2030.

Wapenfeiten van deze heerlijke koffie:

 • 100% Fairtrade
 • Klimaatneutraal
 • Direct trade
 • Komt uit Machakos, Kenia

 
Wil je meer weten? Kijk op coffeetostay.nl voor alle ins en outs.

Wist je dat:

 • Koffiebonen verstopt zitten in rode bessen en groeien aan struiken die ongeveer twee meter hoog worden?
 • Er twee belangrijke koffierassen zijn: Arabica en Robusta? Arabica is smaakvoller, complexer en minder bitter dan zijn sterkere broer Robusta en wordt het meest door ons gewaardeerd.
 • Robusta in principe beter tegen een veranderend klimaat kan?
 • Het van 4 tot en met 12 mei het Fairtrade Week is? Een landelijke week waar veel bedrijven zich inzetten voor Fairtrade producten en producenten.
 • Je met koffie nog veel meer kunt dan er een cappuccino van maken? Wat dacht je van deze koffiecocktail of een zomerse ijskoffie?

 
Fairtrade Week
We vertelden het je hierboven al even: van 4 tot en met 12 mei zetten bedrijven, winkels Fairtrade Gemeenten en vele vrijwilligers zich in voor Fairtrade-producten en producenten in de Fairtrade Week. En dat vinden wij maar wat goed! Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Bij Fairtrade staat het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden voorop. Via betere handelsvoorwaarden werken de boeren en arbeiders aan verbetering van hun leefomstandigheden en bescherming van het milieu. Voor Fairtrade producten geldt een minimumprijs dat als vangnet dient bij lage wereldmarktprijzen. Daarbovenop krijgen boeren- en arbeidersorganisaties een ontwikkelingspremie die ze naar eigen inzicht besteden, zoals aan scholing, medische zorg of huisvesting. Fairtrade’s strenge voorwaarden worden onafhankelijk gecontroleerd. Dankzij jouw keuze voor Fairtrade producten, kunnen boeren en arbeiders aan een beter leven werken.

Winnen, winnen, winnen
Wij mogen je kennis laten maken met heel veel lekkere Fairtrade producten. Hoe? Je kunt een te gek pakket winnen met koffie, thee, sap en chocolade:

 • Fairtrade koffie (Coffee to stay)
 • Fairtrade thee (Clipper)
 • Fairtrade sap (Little Miracles)
 • Fairtrade chocolade (Belvas)

Doe mee via deze actiepagina en wie weet belt de postbode dan wel bij jou aan met dit heerlijke cadeau.    

 
 
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis nieuwsbrief