Tortilla maken met kinderen

22 april

Dit klassiek Spaanse gerecht zet je in een handomdraai met je kinderen in elkaar. De tortilla (of Spaanse omelet) eet je warm of koud en is ideaal om allerlei ingrediënten in te verwerken – voeg simpelweg restjes groenten, geraspte of verkruimelde kaas, paprika’s uit een pot of gare worst toe. Met deze basis lukt het altijd, zoek dus jouw eigen variaties!

Tips en trucs
Ken je die discussie of je eieren wel of niet in de koelkast moet bewaren? Argumenten vóór zijn de verlaagde kans op salmonella; argumenten tegen suggereren dat temperatuurwisselingen (bijvoorbeeld als eieren in de deur worden bewaard) sneller bederf veroorzaken. Echter, recent onderzoek toonde geen verschil aan! 

Weten of je ei vers is? Leg het in een glas water! Als het zinkt (en horizontaal blijft), is het kakelvers. Als het diagonaal ligt, is het prima. Als het blijft drijven, is het niet goed meer.

Vastkokende aardappels zijn ideaal voor salades — ze behouden hun vorm bij het koken of bakken en ze hebben een mooie gladde textuur.

SPAANSE TORTILLA

6 personen
• 300 g vastkokende aardappels
• 2 el olijfolie
• 1 ui, in dunne ringen
• 5 grote eieren
• groene salade, voor erbij

1 Schil de aardappels met een dunschiller en snijd ze in dunne schijfjes. Dep ze droog met een schone theedoek.

2 Bak de uienringen en aardappelschijfjes in de olijfolie 1 minuut op hoog vuur. Draai dan het vuur laag en bak ze 25–30 minuten, tot de uienringen goudbruin en de aardappelschijfjes gaar zijn. Roer liever niet te veel, dan maak je de aardappelschijfjes stuk – keer ze halverwege om.

3 Breek de eieren boven een kom, voeg een beetje zout en peper toe en klop ze dan met een vork door elkaar.

4 Als de uienringen en aardappelschijfjes klaar zijn, neem je de pan van het vuur en schuif je ze voorzichtig in de geklopte eieren. Doe het mengsel dan terug in de
koekenpan en bak de tortilla zo’n 20 minuten op laag vuur, of tot er bijna geen vloeibaar ei meer bovenop te zien is.

5 Til de zijkant van de tortilla rondom voorzichtig omhoog met een bakspaan. Keer de pan voorzichtig om boven een groot bord en schuif de tortilla erop; schuif hem dan terug in de pan en bak nog 5 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is.

6 Serveer de tortilla op een plank en snijd in 6 punten. Dien ze warm of koud op met een simpele groene salade.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Gratis nieuwsbrief