Zwarte bonenburger

Zwarte bonenburger

Een sappige en superlekkere burger. De kaas en de mayonaise maken van de alledaagse burger een delicatesse.

Bereiding

1. Schil de ui en hak hem fijn. Smoor de ui zacht in olie zonder dat hij kleur krijgt. Doe de ui in een kom samen met de havermout en de zwarte bonen. Mix alles tot een grof mengsel.

2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en werk alles samen tot een gelijkmatig gehakt. Vorm er 4 redelijk losse burgers van. Dip ze in de panko en laat ze daarna circa een uur rusten in de koelkast.

3. Snijd de tomaat in plakken. Gril de burgers op geweekt bakpapier op directe warmte gedurende circa 10 minuten. Draai ze dan om en leg de kaas erbovenop. Gril nog 10 minuten. Verwarm de hamburgerbroodjes met de open kant op de grill. Ze worden dan lekker krokant. Beleg ze met coleslaw of smeer een beetje mayonaise op de broodjes en leg er dan verse witte koolsalade op. Leg daarna de bonenburger, tomaat en salade erbovenop. Maak het af met gebakken uitjes en de bovenkant van het broodje.

Handig:

  • Maak veel burgers in een keer en vries ze in kleine porties in. Laat ze ontdooien voordat je ze gaat grillen. Of maak ze een dag van tevoren en laat ze een nacht in de koelkast staan. Gril daarna volgens het recept.
  • Kook je eigen bonen: Week en kook een grote hoeveelheid bonen in een keer en leg ze gekookt in de vriezer. Dat zijn ze lekkerder, goedkoper en duurzamer. Gedroogde bonen zwellen tot 3 keer het eigen formaat als je ze weekt en kookt.

* TIP! Een krachtige en licht pittige sriracha-mayonaise past ook heel goed bij de burger.

1. Roer alle ingrediënten voor de mayonaise samen. Zet de mayonaise koud en laat de smaken intrekken.

2. Snijd de grofste bladeren van de prei en gril de prei dan met directe warmte gedurende 15-20 minuten totdat de buitenkant zwart is en de binnenkant zacht. Test met een prikker of de binnenkant echt zacht is.

3. Snijdt de prei open en serveer de zachte binnenkant met de sriracha-mayonaise.

Voor 4 personen, voorbereiding 40 minuten, bereiding 20 minuten.

  • 1 gele ui
  • 1 eetlepel koolzaad- of maisolie
  • 60 g havermout
  • 800 g voorgekookte zwarte bonen, afgespoeld
  • 25 g aardappelzetmeel
  • 1 ei
  • 1 handje fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper
  • panko (grof paneermeel)

Erbij

  • 1 vleestomaat
  • 4 dikke plakken cheddar
  • 4 hamburgerbroodjes
  • coleslaw of verse witte-koolsalade
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 blaadjes romaine sla
  • gebakken uitjes

Sirachamayonaise

  • 200 g mayonaise
  • 2 eetlepels sriracha (hete chilisaus)
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel kristalsuiker

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten