Zonnebloem brood met pesto en feta

Zonnebloem brood met pesto en feta

Anita Sumer: ‘Met zijn speelse vorm en heerlijke vulling zal deze zonnebloem altijd de show stelen. Ik maak hem zelf als lunch en serveer hem met een schaal salade.’

Ingredienten

Zoete desem

De bereiding duurt ongeveer anderhalve dag (bij een temperatuur van 21 °C). Meng 10 g actieve, luchtige starter met 25 g tarwemeel, 10 ml water en 5 g bruine suiker. Wacht tot de desem in volume is verdubbeld. Voeg dan nog eens 35 g tarwemeel, 15 ml water en 10 g bruine suiker toe. Als hij in volume is verdrievoudigd, gebruik dan de desem in het hoofddeeg.

Zonnebloem brood

1. Scheur de zoete desem in stukjes en week deze in de melk waaraan het zout al is toegevoegd. Doe beide soorten meel in een kom en giet er langzaam de melk met het zout en de zoete desem bij. Bewaar de olie voor later.

2. Kneed dit tot een soepel en zacht deeg. Werk vervolgens in minimaal twee stappen de olie erdoor. Kneed net zo lang tot de olie goed is vermengd met het deeg. Dek de kom af en laat het deeg 4 tot 5 uur bij kamertemperatuur staan tot het met de helft is toegenomen. Zet vervolgens de kom met het deeg een nacht in de koelkast.

3. Verdeel het deeg na het rijzen in de koelkast in 2 stukken van elk 440 g en vorm hiervan twee ballen. Het deeg hoeft niet te veel gerekt te worden. Druk vervolgens beide delen met je handpalm voorzichtig plat tot een schijf met een doorsnede van 12 cm. Dek het deeg af en laat het 10 tot 15 minuten rusten. Rol elke schijf op een met meel bestoven werkblad uit tot een doorsnede van 27 cm. Dek deze af met vershoudfolie of zeildoek.

4. Verkruimel de feta in een kom, voeg de uitgelekte kwark, basilicumpesto en ei toe, strooi er peper overheen en meng dit goed door. Zet de vulling eventueel een uur in de koelkast om hem wat steviger te maken.

5. Leg een schijf deeg op een platte bakplaat bekleed met bakpapier. Schep 2 tot 3 flinke eetlepels vulling in het midden. Laat 2 cm ruimte rondom de vulling en verdeel de rest van de vulling in een cirkel over de schijf. Leg de tweede uitgerolde schijf voorzichtig op de gevulde schijf op de bakplaat. Druk beide stukken deeg voorzichtig aan zonder dat er lucht tussen komt. Plaats in het midden waar de vulling zit een glas ondersteboven in het deeg en druk dat licht naar beneden zodat de zonnebloem niet beweegt als je het deeg snijdt.

6. Druk met een vork de deegranden goed op elkaar zodat het deeg goed plakt en de vulling niet kan ontsnappen. Snijd met een scherp mes of een pizzasnijder eerst de zonnebloem in vier delen en vervolgens elk van deze delen in drie stukken. Draai elk stukje voorzichtig naar boven en strijk het een beetje glad of open zo nodig het kleine vakje dat is ontstaan, zodat de vulling bovenop zichtbaar is.

7. Dek dit af met vershoudfolie of bakpapier om te voorkomen dat de zonnebloem uitdroogt. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld en de zonnebloem er mooi  en luchtig uitziet. Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei en bestrooi het midden met zonnebloempitten.

8.  Bak het brood 30 tot 35 minuten in een op 190 °C voorverwarmde oven. Serveer het warm als tussendoortje of apart gerecht.

HINT:
Voor de vulling kun je ook gedroogde tomaten of knoflook of misschien gekookte ham
gebruiken – laat je fantasie gaan.

Voor een zonnebloem met een doorsnede van 30 cm

Zoete desem:

  • 10 g actieve starter
  • 25 g + 35 g tarwemeel
  • 10 ml + 15 ml water
  • 5 g + 10 g bruine suiker

Brood:

  • 400 g tarwemeel
  • 50 g volkorentarwe- of speltmeel
  • 290 ml melk
  • 9 g zout
  • 20 g olijf- of zonnebloemolie

Vulling:

  • 190 g basilicumpesto
  • 150 g feta
  • 150 g kwark
  • 1 ei
  • peper

Om te bestrijken voor het bakken:

  • 1 ei
  • zout

Om te bestrooien

  • zonnebloempitten

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine