Zomerse tagliatelle

Zomerse tagliatelle

Binnen 20 minuten een heerlijke pasta op tafel zetten? Dat kan! Deze tagliatelle met pijnboompitjes, parmezaan, kruiden en citroen is lekker fris en perfect voor op een doordeweekse zomerdag. Nog een tip: koop de beste tagliatelle die je je kunt veroorloven, want kwaliteit maakt echt het verschil. En mocht je meer tijd hebben, dan is het absoluut een aanrader om zelf verse pasta te maken. Dat is niet alleen heel erg lekker, ook ontzettend leuk om te doen! 

Bereiding1. Stamp de helft van de pijnboompitten fijn en doe ze met de andere, niet-fijngestampte pijnboompitten, het citroensap en de geraspte citroenschil, de fijngehakte peterselie en de olijfolie in een grote vuurvaste schaal.

2. Roer alles door elkaar en doe de Parmezaanse kaas en pecorino erbij. Als het goed is heb je nu een vrij dikke saus, die je eigenlijk meer als een soort dressing moet zien. Proef hem daarom en bedenk of de verschillende smaken tot hun recht komen. Ik wil dat je de saus zodanig in evenwicht brengt dat je een vrij zurige smaak krijgt, omdat de smaak van de citroen wanneer de saus opwarmt en de kaas smelt, aanzienlijk milder wordt.

3. Breng de saus op smaak met wat zwarte peper uit de molen. Proef nogmaals en als de balans nog niet helemaal in orde is, dan doe je er gewoon nog wat olie en Parmezaanse kaas bij.

4. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook voor de pasta. Zet de schaal met saus op de pan terwijl het water opwarmt – dat haalt de kou uit de saus en warmt hem alvast een klein beetje op. Haal de schaal zodra het water begint te koken van de pan en doe de pasta in het water.

5. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat de pasta in een vergiet uitlekken en bewaar een klein beetje van het kookvocht. Hussel de pasta door de saus en voeg een beetje van het kookvocht toe om de pasta smeuïg te maken. De hitte van de pasta zorgt ervoor dat de kaas smelt en de heerlijke saus een mooi laagje om de pastavormpjes vormt. Als je de saus te dik vindt moet je er wat extra kookvocht bij doen. Het is niet de bedoeling dat de saus plakkerig en dik is, maar juist ongelofelijk zacht, fris en geurig.

6. Proef nog een laatste keer of de smaken perfect in evenwicht zijn en serveer de tagliatelle direct, met wat vers geschaafde Parmezaanse kaas en wat peterselie erover gestrooid.

Dit recept komt uit het boek ‘Kook met Jamie’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers). 

4 personen, 20 minuten

  • 115 g pijnboompitten
  • het sap en de geraspte schil van 2 citroenen
  • 1 flinke bos bladpeterselie, alleen de blaadjes, de helft fijngehakt, de andere heel gelaten
  • 215 ml olijfolie
  • 150 g Parmezaanse kaas, vers van het stuk geraspt, plus wat extra om erover te schaven
  • 50 g pecorino, vers van het stuk geraspt
  • 500 g tagliatelle of tagliarini


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief