Mama’s marmercake

Mama’s marmercake

Zeinab: ‘Toen ik een klein meisje was, maakte mijn moeder deze cake erg vaak. Ze gebruikte altijd een glas in plaats van een weegschaal; iets wat in veel huishoudens vroeger heel gebruikelijk was. Hij is superlekker en bovendien leuk om met je kinderen te bakken.’

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 160 °C (hetelucht) of 175 °C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvormen in met bakspray en bekleed de bodem met bakpapier.
  2. Zeef de tarwebloem en het bakpoeder in een kom en doe de melk en zonnebloemolie in een maatbeker.
  3. Doe de eieren, kristalsuiker, vanillesuiker, citroenrasp en het zout in een andere mengkom en mix circa 10 minuten met een staande mixer met garde of met een handmixer. De eieren zullen zijn verdubbeld in volume en een lichte kleur hebben gekregen. De textuur zal lijken op die van een milkshake.
  4. Voeg de melk en zonnebloemolie toe aan de opgeklopte eieren en mix op middelhoge snelheid door elkaar.
  5. Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg het bloemmengsel in drie delen toe aan het beslag. Spatel tussendoor de zij- en onderkant van de kom schoon en mix het beslag nog 30 seconden op middelhoge snelheid.
  6. Verdeel tweederde van het beslag over de twee bakvormen. Spatel de cacao door het overige beslag. Verdeel over de vormen en marmer het erdoorheen met een satéprikker. Bak de cakes in 35-40 minuten gaar en goudbruin. Ze zijn gaar als een satéprikker die je erin prikt er droog uitkomt.
  7. Haal de cakes uit de oven en laat ze 15 minuten in de bakvorm afkoelen op een taartrooster. Snijd daarna de zijkanten van de cakes los van de vorm, stort de cakes ondersteboven op het taartrooster en laat volledig afkoelen. Verpak de cakes goed in plasticfolie en bewaar tot gebruik op een koele en droge plek.

Tip: Bestrooi de cake met poedersuiker en snijd in blokjes of versier voor een kindertraktatie met een lekkere ganache en kleurrijke sprinkles of chocolaatjes.

 

14-18 personen | Voorbereiden: 15 minuten + bakken: 45 minuten + afkoelen: 40 minuten.

• 480 g tarwebloem
• 25 g bakpoeder
• 400 ml volle melk
• 360 ml zonnebloemolie
• 6 eieren
• 325 g kristalsuiker
• 32 g vanillesuiker
• geraspte schil van 1 biologische citroen
• ½ tl zout
• 40 g cacaopoeder

Benodigdheden
• 2 ronde bakvormen van 20 cm

 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief