Risotto alleen een knaller in hartige gerechten? Nope, proef deze zoete risottofritters maar eens. Het is eigenlijk net als met ‘gewone’ fritters belangrijk dat je ze goed laat uitlekken nadat je de fritters gefrituurd hebt. Dat kan heel simpel op een keukenpapiertje. Nog een tip: serveer deze zoete risottofritters met sinaasappelmarmelade of kweeperenjam en bestrooi ze met een beetje poedersuiker voor de finishing touch.
1. Fruit de rijst in een ruime kookpan in wat olie tot deze glazig ziet. Voeg de wijn toe en laat, al roerend de rijst de wijn opnemen.
2. Voeg nootmuskaas, kaneel en 1/3 van de melk toe. Laat op middelhoog vuur zachtjes koken tot de rijst de melk heeft opgenomen. Roer regelmatig. Voeg weer 1/3 deel van de melk toe en blijf reoren tot de rijst de melk weer opgenomen heeft. Voeg het laaste deel van de melk toe en kook de rijst net gaar.
3. Neem de pan van het vuur en roer de stuiker, vanillesuiker, ei, bloem en bakpoeder door de rijst. Klopt de eiwitten in een brandschone kom goed stijf en spatel de helft door het rijstmengsel. Roer vervolgens de andere helft voorzichtig door de rijst.
4. Verhit ca. 3 cm olie in een diepe koekenpan en zet een schaal bedekt met keukenpapier klaar. Schep per keer een aantal (niet te veel) lepels risotto in de hete olie en bak de fritters goudbruin.
5. Schep ze met een schuimspaan uit de olie op het keukenpapier, laat uitlekken en wat afkoeken en bestrooi voor het serveren met poedersuiker en gemalen kaneel. Lekker met sinaasappelmarmelade of kweeperenjam. Ook lekker met een glaasje Vin Santo erbij.
Credits: Productie & styling Marian Flint – Fotografie Willem Groeneveld – Receptuur & foodstyling Jankees Roggeveen
20 stuks