Zachte karamel met gezouten pinda’s

Zachte karamel met gezouten pinda’s

Alleen bij het lezen van de titel van dit recept waren we al verkocht: zachte karamel met gezouten pinda’s, wie wil dat nou niet? Het is smullen in de hoogste categorie, en misschien wel meer dan dat. Mocht je naast dit heerlijk zoets nog op zoek zijn naar meer kerstrecepten, dan hebben we een dikke tip: in ‘Kerst – het kookboek’ van Donna Hay staat meer dan genoeg om te kiezen. Stuk voor stuk giga-lekker!

Bereiding

1. Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier.

2. Bestrooi de bodem met de helft van de pinda’s en zet apart.

3. Zet de suiker, room, golden syrup en boter in een grote sauspan op hoog vuur en roer met een metalen lepel tot de boter en suiker zijn gesmolten. Temper het vuur tot matig en verwarm al roerend 20−25 minuten of tot een suikerthermometer 122 °C aangeeft. Werk nu snel. Schenk de karamel in de vorm en strooi er voorzichtig de resterende 210 g pinda’s over. Laat 3−4 uur volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet 25−30 minuten in de koelkast of tot de karamel is opgestijfd.

4. Stort op een snijplank en snijd de plak met een groot scherp mes in stukjes*. Wikkel elke karamel in bruin vetvrij papier en draai de uiteinden dicht. Bewaar in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.

*Als de karamel te zacht wordt om te snijden, zet je hem nog 5 minuten in de koelkast.

Tip: De in papier verpakte karamels zijn 2 weken houdbaar in de koelkast.

Voor 50 stuks.

  • 420 g gezouten pinda’s
  • 1,1 kg kristalsuiker
  • 1,125 liter single cream
  • 350 g golden syrup
  • 100 g ongezouten boter, in blokjes

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief