Alleen bij het lezen van de titel van dit recept waren we al verkocht: zachte karamel met gezouten pinda’s, wie wil dat nou niet? Het is smullen in de hoogste categorie, en misschien wel meer dan dat. Mocht je naast dit heerlijk zoets nog op zoek zijn naar meer kerstrecepten, dan hebben we een dikke tip: in ‘Kerst – het kookboek’ van Donna Hay staat meer dan genoeg om te kiezen. Stuk voor stuk giga-lekker!
1. Bekleed een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier.
2. Bestrooi de bodem met de helft van de pinda’s en zet apart.
3. Zet de suiker, room, golden syrup en boter in een grote sauspan op hoog vuur en roer met een metalen lepel tot de boter en suiker zijn gesmolten. Temper het vuur tot matig en verwarm al roerend 20−25 minuten of tot een suikerthermometer 122 °C aangeeft. Werk nu snel. Schenk de karamel in de vorm en strooi er voorzichtig de resterende 210 g pinda’s over. Laat 3−4 uur volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet 25−30 minuten in de koelkast of tot de karamel is opgestijfd.
4. Stort op een snijplank en snijd de plak met een groot scherp mes in stukjes*. Wikkel elke karamel in bruin vetvrij papier en draai de uiteinden dicht. Bewaar in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.
*Als de karamel te zacht wordt om te snijden, zet je hem nog 5 minuten in de koelkast.
Tip: De in papier verpakte karamels zijn 2 weken houdbaar in de koelkast.
Voor 50 stuks.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.