In dit winterse witlofgerecht gebruiken we five spice powder. Five spice-powder kennen we uit de Chinese keuken, maar voor dit Nederlandse recept maak je vijfkruidenpoeder met smaakmakers van eigen bodem. Het zoete van de stroop en het pittige van de specerijen leveren een spannend voorgerechtje op!
1 Was en droog de sla (eventueel in een slacentrifuge). Meng de olijfolie en de wittewijnazijn tot een simpele dressing, breng op smaak met zout en peper en zet apart. Als je de dressing meteen bij de sla doet, wordt deze slap.
2 Stamp de specerijen grof in een vijzel of leg ze op een snijplank, bedek ze met een theedoek en plet ze met een deegroller.
3 Snijd elk witlofstronkje in 4 parten. Smelt dan de boter in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de witlofparten met de specerijen 4-5 minuten; schep tijdens het bakken regelmatig om. Schep als de witlofparten bijna gaar zijn de appel-perenstroop en 2 el water in de pan. Zet het vuur hoger en bak de parten nog 2-3 minuten tot de witlof een donkere glanslaag krijgt.
4 Schep de veldsla om met de dressing en verdeel de salade over 4 kleine borden. Verdeel de witlofpartjes over de bordjes en druppel er nog wat extra stroopsaus over. Serveer met de gehakte pistachenoten.
Tip: Chinees vijfkruidenpoeder bestaat uit steranijs, kaneel, venkelzaad, szechuanpeper & kruidnagel.
4 personen
• 50 g veldsla
• 3 el olijfolie
• 1 el wittewijnazijn
• 1 tl van elk: mosterdzaad, karwijzaad, korianderzaad, venkelzaad, zwarte peper
• 4 stronkjes witlof
• 30 g roomboter
• 3 el appel-perenstroop
• 25 g geroosterde pistachenoten, gehakt
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.