Witlof met stroop, kruiden & veldsla

Intro

In dit winterse witlofgerecht gebruiken we five spice powder. Five spice-powder kennen we uit de Chinese keuken, maar voor dit Nederlandse recept maak je vijfkruidenpoeder met smaakmakers van eigen bodem. Het zoete van de stroop en het pittige van de specerijen leveren een spannend voorgerechtje op! 

Ingrediënten

4 personen

• 50 g veldsla

• 3 el olijfolie

• 1 el wittewijnazijn

• 1 tl van elk: mosterdzaad, karwijzaad, korianderzaad, venkelzaad, zwarte peper

• 4 stronkjes witlof

• 30 g roomboter

• 3 el appel-perenstroop

• 25 g geroosterde pistachenoten, gehakt

Bereiding

1 Was en droog de sla (eventueel in een slacentrifuge). Meng de olijfolie en de wittewijnazijn tot een simpele dressing, breng op smaak met zout en peper en zet apart. Als je de dressing meteen bij de sla doet, wordt deze slap.

2 Stamp de specerijen grof in een vijzel of leg ze op een snijplank, bedek ze met een theedoek en plet ze met een deegroller.

3 Snijd elk witlofstronkje in 4 parten. Smelt dan de boter in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de witlofparten met de specerijen 4-5 minuten; schep tijdens het bakken regelmatig om. Schep als de witlofparten bijna gaar zijn de appel-perenstroop en 2 el water in de pan. Zet het vuur hoger en bak de parten nog 2-3 minuten tot de witlof een donkere glanslaag krijgt.

4 Schep de veldsla om met de dressing en verdeel de salade over 4 kleine borden. Verdeel de witlofpartjes over de bordjes en druppel er nog wat extra stroopsaus over. Serveer met de gehakte pistachenoten.

Tip: Chinees vijfkruidenpoeder bestaat uit steranijs, kaneel, venkelzaad, szechuanpeper & kruidnagel.