Warmgerookte citroen-peperzalm

Warmgerookte citroen-peperzalm

Bereiding

Heb jij het al eens aangedurfd om een hele vis op de barbecue te maken? Deze hele gerookte zalm van barbecuekoning Jord Althuizen ziet er misschien heel moeilijk uit, maar dat is-ie zeker niet. Volg de stap-voor-stapbeschrijving en je zult vriend en vijand verbazen met het verrukkelijke resultaat. 

1. Bereid een grote BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van circa 90 °C is bereikt.
 
2. Strooi de geweekte rookhout-snippers op de kolen en leg de hele zalm met de huidzijde op het rooster. Besprenkel royaal met de fruit-peper-citroen en sluit de deksel. Gaar de zalm in circa 1 uur totdat hij stevig aanvoelt en de segmenten bij het indrukken met een duim loskomen. Gaar hem niet te ver door, want dan wordt de zalm droog en ontstaan er witte eiwitdruppels boven op de zalm.
 
3. Schuif voorzichtig twee grote spatels onder de zalm en leg hem van de BBQ op een serveerplank. Garneer met de gegrilde citroen­schijfjes en geplukte tijmblaadjes. Serveer bij een zomerse salade of als onderdeel van een BBQ-buffet. Overgebleven zalm is nog drie dagen heerlijk te verwerken in zelfgemaakte zalmsalade of
rillettes.

Dit recept komt uit het boek ‘Smokey Goodness’ van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos uitgevers). 

4 personen:

  • 1 zalmzijde met huid van circa
  • 1,4 kg
  • 3 el fruit-peper-citroen (Verstegen)


 Garnering

  • 2 citroenen, in schijfjes gesneden en kort gegrild
  • 4 takjes tijm, blaadjes gerist


 

Benodigdheden: BBQ voor indirect grillen, 2 handjes beuken-, berken- of eikenrookhoutsnippers, geweekt, 2 grote spatels


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief