Vruchten-crumble met walnoten

Vruchten-crumble met walnoten

Voor dit recept kun je elke zachte fruitsoort kiezen die je lekker vindt. Omdat wij tussen boomgaarden vol kersen, pruimen en bramen wonen en er een walnotenboom voor ons huis staat vinden we het altijd leuk om dit ontbijt te maken met deze lokale producten. Je kunt de verschillende onderdelen van dit ontbijtje een dag eerder klaarmaken. Laat je kinderen op zondag alles bij elkaar gooien en klaar is het ontbijt op bed. Het is wel zo dat de room vers geklopt het allerlekkerst is, aldus de auteurs van het boek Zondag.

Ingredienten

1. Verwarm de oven voor op 190°C.

2. Maak de compotes door de ingredienten in 2 verschillende pannen aan de kook te brengen en 15 minuten op middelhoog vuur te laten pruttelen. Roer af en toe door.

3. Meng de ingrediënten voor de crumble tot er een kruimelig deeg ontstaat. Droog het deeg op een bakplaat ca. 20 minuten in de oven. Schep halverwege een keer om.

4. Klop de slagroom met de overige ingrediënten op tot de dikte die je lekker vindt.

5. Schep de room, de crumble (houd wat achter) en compotes in laagjes in een schaal. Zet voor het serveren een uurtje in de koeling. Bestrooi voor serveren met wat achtergehouden crumble en bramen.

Wil je liever iets minder vet? Je kunt de room eventueel vervangen door alleen yoghurt.

Dit recept komt uit het boek Zondag, van Mireille en Arno van The Holy Kauw Company (€19,99, uitgeverij Snor). 

Bereiding 90 minuten, wachttijd 60 minuten. Voor 4 personen:

Voor de kersencompote:

  • 500 g kersen, gewassen en ontpit
  • 2 el citroensap
  • 1 el kristalsuiker

Voor de pruimen/bramencompote:

  • 300 g bramen, gewassen
  • 300 g pruimen, gewassen, ontpit en in vieren

Voor de crumble:

  • 40 g volkorenmeel
  • 40 g bloem
  • 50 g koude boter, in blokjes
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 100 g walnoten, grof gehakt
  • 1½ tl speculaaskruiden

Voor de room:

  • 150 ml slagroom
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 100 g mascarpone
  • 1 el suiker
  • merg van 1 vanillestokje

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine