Mandy Yin: ‘Yee sang is een heel populaire traditie tijdens Chinees Nieuwjaar in Maleisië en Singapore. Het is een verse, kleurrijke salade met stukjes rauwe vis die met krokante crackers en pruimensaus wordt geserveerd. Er zitten veel rode en oranje componenten in, omdat die kleur in China geluk symboliseert. De verschillende specerijen kunnen in ang pau (rode zakjes) worden geserveerd voor nog meer symboliek en een mooie presentatie. Het idee is dat de garnering en saus aan tafel worden toegevoegd, waarna de enthousiaste gasten opstaan om de salade met eetstokjes hoog in de lucht te mengen. Hoe hoger de salade wordt gemengd, hoe meer geluk en voorspoed er voor de mensen rond de tafel in het verschiet ligt. De hoeveelheid geraspte groente is een leidraad. Rasp zoveel of zo weinig als je wilt, en je kunt gerust een of twee groenten weglaten. De salade komt echt tot leven als er iets knapperigs aan wordt toegevoegd. Als je geen zin hebt om wontonvellen te bakken, mag je gerust licht gezouten cassave- of aardappelchips gebruiken. Breek een paar handenvol in stukjes. Rasp de groenten het liefst zo kort mogelijk voordat de salade wordt geserveerd om te voorkomen dat er vocht uit lekt. Je kunt ze wel een dag van tevoren raspen, maar bewaar ze dan in aparte bakjes en leg op de bodem van elk bakje een stuk opgevouwen keukenpapier om het vocht op te vangen. Ik serveer deze salade altijd in mijn restaurant en tijdens samenwerkingsevenementen rondom Chinees Nieuwjaar. Het is heel leuk om toe te kijken hoe toegewijd de gasten de salade mengen. Het is voor mijn team en mij altijd een bende om op te ruimen, maar toch leuk. Om Chinees Nieuwjaar 2021 ondanks de lockdown toch te kunnen vieren, bood ik samen met mijn vrienden van Rice Guys op pezu.com een speciale yee sang aan die je thuis kon laten bezorgen. Ik verwacht dat deze samenwerking in de komende jaren weer zal plaatsvinden!’
Voor 6 personen
Krokante crackers
Salade