Volledig bestrooide lamingtoncake

Volledig bestrooide lamingtoncake

Nadiya Hussain: ‘Ik heb nog nooit een echte Australische lamington gegeten, maar wel meer dan genoeg van dat namaakspul in plastic bakjes. Ik was oprecht geschokt toen ik erachter kwam dat bij die imitaties alleen jam en kokos op de bovenkant zit, terwijl een echte rondom bedekt is, vandaar dus dat ik mijn eigen taartversie bedacht heb: een luchtig kapsel, bedekt met jam en geraspte kokos en gevuld met een dikke laag marshmallow-botercrème. Alsjeblieft: een lamington. En dan niet van die pietepeuterige vierkantjes, maar een heuse taart om in punten te snijden. En volledig bedekt, zoals het hoort!’

Bereiding

1. Begin met het afwassen en heel goed afdrogen van een ongeveer 10 cm diepe, ronde cakevorm van 25 cm. Het is heel belangrijk om hem volledig vetvrij te maken, zodat de cake optimaal tegen het blik op kan kruipen en er niet afglijdt. Het voelt onnatuurlijk als je gaat bakken, maar het is echt een must.

2. Verhit de oven tot 170 °C (heteluchtoven 150/gasovenstand 3½). Meng de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom.

3. Maak een kuiltje in het midden en giet de olie, eidooiers, het water en het citroenextract erin. Zet de kom even apart.

4. Doe de eiwitten met het wijnsteenzuur in een andere kom en klop met een handmixer tot er stijve punten op blijven staan.

5. Klop de bloem en het eidooiermengsel met dezelfde gardes tot een glad beslag.

6. Doe eerst een derde deel van het eiwitmengsel bij het beslag en roer voorzichtig met een metalen lepel, zodat je niet alle luchtbelletje stukmaakt.

7. Voeg vervolgens de rest van het eiwit toe en spatel het erdoor tot je een luchtig, gelijkmatig, streep loos cakebeslag hebt.

8. Giet het in het blik en bak de cake 55 minuten, tot hij goudbruin is en de bovenkant stevig aanvoelt.

9. Maak intussen de botercrème door de boter en poedersuiker met de melk en vanille in een kom glad te kloppen.

10. Doe nu de marshmallows in een geschikte kom en zet hem 30 seconden in de magnetron, tot ze tot hun dubbele volume opgeblazen zijn. Afhankelijk van het vermogen van je magnetron kan het iets langer duren, dus zet hem telkens 5 seconden aan, tot ze goed zijn, en haal ze eruit.

11. Doe ze meteen bij het botermengsel en klop erdoor. Schep de crème in een spuitzak en leg opzij.

12. Haal de cake uit de oven wanneer hij klaar is en zet het blik ondersteboven op een rooster. Wacht tot het blik voldoende afgekoeld is om aan te pakken, til het eraf en laat de cake volledig afkoelen.

13. Warm intussen de jam op om hem vloeibaar te maken – dat kan in een pannetje of in de magnetron.

14. Strooi de geraspte kokos in een gelijkmatig laagje op een grote bakplaat en rooster hem 12-15 minuten op 180 °C (heteluchtoven 160/gasovenstand 4). Houd de boel goed in de gaten en schep de kokos regelmatig om tot hij licht goudbruin is. Haal de plaat uit de oven en laat de kokos afkoelen.

15. Besmeer de zijkant van de afgekoelde cake royaal met jam. Houd hem met een hand op de bovenkant en een op de onderkant vast en rol hem over de plaat geroosterde kokos. De cake is steviger dan je denkt, dus druk hem tijdens het rollen flink aan, zodat de kokos goed aan de jam plakt.

16. Smeer nu een laagje jam op de bovenkant van de cake en strooi er een royale laag kokos op. Leg er een plaat op, schuif je hand voorzichtig onder de cake en keer hem om. Houd een stoffer en blik bij de hand, meer zeg ik niet; er is geen nette manier om dit te doen!
Nu is alleen de bovenkant nog onbedekt, dus herhaal het proces met de jam en kokos en leg hem op een serveerschaal.

17. Laat hem 30 minuten staan om de jam te laten drogen en de kokos te laten plakken.
Snijd de cake nu horizontaal doormidden met een lang kartelmes, zodat je twee ronde plakken hebt, en leg een van de twee op een plaat.

18. Spuit de onderste plak vol met de zalige marshmallow-botercrème, leg de andere plak erop en je taart is klaar om te serveren.

Voor 10-12 personen
Voorbereiding 45 minuten, plus afkoelen en opstijven
Baktijd 1 uur 10 minuten
2 dagen houdbaar

Voor de cake

 • 285 g bloem, gezeefd
 • 300 g fijne kristalsuiker
 • 1 el bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 120 ml neutrale olie
 • 7 middelgrote eidooiers
 • 180 ml water
 • 2 tl citroenextract
 • 7 middelgrote eiwitten
 • ½ tl wijnsteenzuur
 • 1 pot van 300 g frambozenjam, zonder pitjes
 • 250 g geraspte kokos

Voor de vulling

 • 200 g boter, zacht
 • 400 g poedersuiker, gezeefd
 • 2 el volle melk
 • 1 tl vanille-extract
 • 200 g marshmallows

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief