1 Verwarm de oven voor op 190 ºC. Verhit 1 theelepel olie in een grote pan op matig vuur en fruit de wortels, de sjalotjes, de prei en de selderij met de laurierblaadjes en een snufje zout 5 minuten tot ze zacht zijn. Doe er wat water bij als het er wat droog uitziet. Voeg de wijn toe en meng goed. Als de wijn bijna verdampt is, voeg je de visbouillon toe en breng je alles weer aan de kook. Draai het vuur laag en laat zonder deksel 10-15 minuten zachtjes koken tot het tot de helft is ingekookt. Haal van het vuur en voeg de gerookte vis, de crème fraîche (als je die gebruikt) en de gehakte peterselie toe.
2 Snijd de bovenkant van het bolletje knoflook, besprenkel het met 1 theelepel olijfolie en rooster het 20-25 in de oven, tot het zacht is.
3 Kook intussen de aardappels tot ze gaar zijn, dat duurt 10-15 minuten. Giet af en laat enkele minuten droogstomen.
4 Haal de knoflook uit de oven en zet de oven op 180 ºC. Pureer de aardappels met 3-4 tenen knoflook, de melk en een snufje zwarte peper.
5 Strooi de bloem op een plank, met zout en peper, en haal de rest van de vis en de garnalen erdoorheen. Leg ze op de bodem van een ovenschaal van 20 x 26 cm, giet het mengsel met de gerookte vis erover en schep voorzichtig door elkaar. Spreid de aardappelpuree erover uit en trek met een vork golfjes en streepjes over de bovenkant waardoor er straks extra structuur ontstaat tijdens het bakken, Bestrijk met de overgebleven olijfolie en bak 25-30 minuten in de oven tot de bovenzijde oudbruin en krokant is.
6 personen
• 3 el olijfolie
• 2 kleine wortels, fijngehakt
• 2 sjalotjes, in plakjes
• 1 kleine prei, in ringetjes
• 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
• 2 laurierblaadjes
• 180 ml witte wijn
• 400 ml visbouillon
• 100 g gerookte-schelvisfilet (of gerookte makreel)
• 1 el crème fraîche (optioneel)
• de blaadjes van ½ bosje peterselie, fijngehakt
• 1 bolletje knoflook
• 850 g bloemige aardappels, geschild en in stukken gesneden
• 80 ml halfvolle melk
• 1 el bloem
• 350 g kabeljauw, zalm of schelvis,of een combinatie, schoongemaakt en ontgraat
• 50 g rauwe garnalen, gepeld