Vispastei met curry & aardappelpuree

Vispastei met curry & aardappelpuree

Deze verrukkelijke currypastei slaat je om de oren met een waanzinnige gelaagde smaakstructuur, in combinatie met de gebruikelijke delicate vis en krokante aardappelkorst. Als je dit bij een feestelijk etentje op tafel zet scoor je niet alleen punten voor de smaak, maar ook vanwege het verrassingseffect.

Bereiding

1. Pel de tenen knoflook, snijd ze samen met de Spaanse pepers (met zaadjes en al) in dunne plakjes en zet ze met een paar flinke scheuten olie in een koekenpan op matiglaag vuur. Doe er de curryblaadjes en mosterdzaadjes bij, laat ze 5 minuten zachtjes bakken, of tot de plakjes knoflook licht goudbruin zijn, en haal de pan van het vuur.(dit is de zogeheten temper).

2. Schil de aardappels, snijd ze in grove stukjes en kook ze 12 tot 15 minuten in gezouten kokend water, of tot ze zacht zijn. Kook de eieren de eerste 7 minuten in dezelfde pan en schep ze met een schuimspaan in een pan koud water. Giet de gekookte aardappels af en pureer ze met de boter, een paar scheutjes melk en een snufje peper en zout.

3. Pel intussen de uien, schil de gember, hak ze fijn en doe ze met de helft van de temper, de fenegriek en de kurkuma in een pan met dikke bodem. Bak ze 5 minuten op matig vuur, terwijl je regelmatig blijft roeren. Giet de kokosmelk in de pan, voeg de in stukjes gescheurde spinazie toe en rasp er de citroenschil over. Breng aan de kook en haal de pan wanneer de spinazie geslonken en de saus gebonden is van het vuur. Giet over in een mooie diepe ovenschaal (28 cm). Hak de tomaatjes in grove stukjes, verdeel ze erover en laat afkoelen.

4. Verhit de oven tot 180 °C. Pel de eieren, snijd ze in kwarten en druk ze in het spinaziemengsel. Snijd alle vis in hapklare stukjes en verdeel ze met de garnalen over het oppervlak. Dek de hele boel af met de puree – doe dat vooral niet te netjes en maak het oppervlak ruw met een vork, of doe het in retro jarentachtigstijl en spuit de puree er met een spuitzak met stervormig mondstukje op (daardoor wordt het oppervlak nog groter en ziet het er niet alleen prachtig uit maar smaakt het ook fantastisch).

5. Zet de pastei 40 minuten in de oven, of tot de pastei pruttelt en de randjes bruin beginnen te worden. Warm de rest van de temper op met een scheutje olie en sprenkel hem vlak voor het serveren over de pastei.

Voor 6 personen

  • 4 tenen knoflook
  • 1-2 verse rode Spaanse pepers
  • arachideolie
  • 2 kleine handenvol curryblaadjes
  • 1½ tl zwarte mosterdzaadjes
  • 1,2 kilo vastkokende aardappels
  • 2 grote eieren
  • 1 klein klontje boter
  • halfvolle melk
  • 2 uien
  • 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl kurkuma
  • 1 blik van 400 g kokosmelk light
  • 200 g verse bladspinazie
  • ½ citroen
  • 4 rijpe trostomaatjes
  • 3 tongscharfilets van 60 g elk, zonder huid en graten
  • 150 g schelvis of rogvleugel, zonder huid en graten
  • 150 g zalmfilet, zonder huid en graten
  • 6 grote rauwe, gepelde garnalen, schoongemaakt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief