Vegetarische Pom

Vegetarische Pom

Judith Cyrus: ‘ Vorig jaar bezocht ik de jaarlijkse Nationale Pomwedstrijd bij Vereniging Ons Suriname te Amsterdam. Vanaf 2012 vindt deze wedstrijd plaats in de aanloop naar Ketikoti. Ik dacht onopvallend de pom van de tien deelnemers te kunnen proeven, maar het liep anders. Het publiek werd gevraagd aan te geven hoe vaak zij pom hebben gemaakt: meer dan tien keer, twintig keer, dertig… vijftig keer? Ja, en bij vijftig keer had ik nog steeds mijn hand omhoog en dat betekende dat ik toegevoegd werd aan de jury. Dus dat proeven deed ik zeker, maar onopvallend geenszins. De winnaar was een vegetarische pom. Ik geef je mijn recept. In een niet-vegetarische pom trek je veel smaak uit het vlees of de vis. Dat doen we hier uiteraard niet; de tomatenjus moet dat opvangen. Voel je vrij om te variëren: gebruik eens portobello, oesterzwammen of doperwten.

Bereiding

Voorbereiden – 2 avonden van tevoren

Leg de pomtayer in een vergiet in de gootsteen om te ontdooien. Ook al is de pomtayer verpakt, er zal vocht uit de verpakking lekken.

Voorbereiden – 1 dag van tevoren

Meng de ontdooide en uitgelekte pomtayer met het sinaasappelsap, de piccalilly, cognac, suiker en het zout goed door elkaar.

Bereiden

1. Verhit de olie en 50 gram boter in een braadpan en fruit ui en knoflook goudbruin. Roerbak de groenten, tomaten en tomatenpuree voor 2 minuten. Blus af met het water en voeg selderie, laurier, nootmuskaat, pimentkorrels, bouillonblokjes en madame-jeanette peper toe. Stoof 30 minuten op laag vuur.

2. Verwijder de madamejeanette peper uit de jus.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C.

4. Roer alle jus plus groenten door het pomtayermengsel en giet het in de beboterde ovenschaal. Strijk de bovenkant glad en trek met een vork horizontale en verticale strepen in de pom. Leg de boterblokjes op de pom en bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 minuten. Check of je pom gaar is.

  • 1 kg pomtayer, diepvries
  • sap van 2 sinaasappels
  • 1 eetl. piccalilly
  • 50 ml cognac
  • 2 eetl. suiker
  • 1 theel. zout
  • 4 eetl. zonnebloemolie
  • 150 g boter of ghee, koud en in blokjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 200 g (gemengde) groenten
  • 6 tomaten, ontzaad en in blokjes
  • 1 blik tomatenpuree, 70 g
  • 500 ml water
  • 2 takken selderie, fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • ½ theel. gemalen nootmuskaat
  • 3 pimentkorrels
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 madame-jeanette peper, gaaf
  • zout en peper

Ook nodig

  • ovenschaal van 20 bij 30 cm, beboterd

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden Kookboek