Vegan seitan stoofpie

Vegan seitan stoofpie

Op gure dagen kun je het verlangen voelen naar voedzaam en rijk eten, dat je hart verwarmt. Deze rijkgevulde pie is dan perfect. De vulling is een heerlijke gekruide stoof met seitan en allerlei groenten, die je lijf in de winter voorzien van hoognodige vitamines en energie. Het bladerdeegdakje maakt het tot een waar feest om te eten. Bij het eten van deze pie dwalen mijn gedachten altijd een beetje af naar vroegere tijden en waan ik me in een oude burcht aan een feestelijk banket.

Bereiding

1. Verhit de boter in een grote braadpan en bak de seitanstukjes aan. Voeg de kastanjechampignons toe en bak ze even mee op hoog vuur, tot ze mooi bruingebakken zijn. Voeg de wortel, rode ui, prei en knolselderij toe en bak alles mee. Strooi de bloem over de groenten en bak ook deze even mee. Blus af met de wijn en voeg vervolgens de het opgevangen seitanvocht, knoflook, laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Schep alles goed om zodat er een mooie gebonden stoof kan ontstaan. Leg het deksel op de pan en laat ca. 20 minuten zachtjes stoven. Verwijder daarna het kaneelstokje en de laurier.

2. Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C (heteluchtfunctie met onder- en bovenwarmte). Schep de stoofpot in een ruime ovenschaal. Vet de randen eerst een beetje in met wat plantaardige bakboter. Maak een lap van zes bladerdeegplakjes en leg dit als een dakje over de stoofpot. Maak een gaatje in het midden zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Gebruik het overgebleven plakje bladerdeeg om versiering uit de snijden, bijvoorbeeld blaadjes, bloemetjes of sterren. Plak ze op het bladerdeeg. Zet de pie in de oven en bak in ca. 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

Tip: Lekker met aardappelpuree

Credits fotografie Lisette Kreischer

Voor 4 personen

  • 75 g plantaardige boter, om in te bakken + extra om mee in te vetten
  • 350 g seitan in grove stukken gesneden of gescheurd, vocht opgevangen
  • 250 g kastanjechampignons, schoongeborsteld en in kwarten
  • 2 winterpenen, geschild en in schuine stukken
  • 1 grote rode ui, gepeld en verticaal in partjes
  • 1 prei, gewassen en in schuine ringen
  • ¼ knolselderij, geschild en in blokjes
  • 3 el bloem
  • 150 ml wijn (droge witte of rode, net wat je nog open hebt staan)
  • 200 ml groentebouillon of seitanbouillon
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 7 plakjes bladerdeeg, ontdooid

Extra benodigdheden

  • ovenschaal, ca. 18 x 26 cm

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine