Udon met gebakken tofu

Udon met gebakken tofu

Echt Japans eten hoeft niet alleen uit sushi te bestaan en je kunt het natuurlijk ook thuis maken. Wel is een tripje naar de (Japanse) toko een must om wat basics in te slaan. Maar als je die eenmaal in huis hebt kun je zonder al te veel  moeite deze prachtige en goed vullende udon soep met licht zoet gefrituurde tofu (aburaage) maken. Zo zie je, het is helemaal niet zo moeilijk om Japans te koken.

Ingredienten1. Breng op hoog vuur een pannetje water aan de kook en draai dan het vuur laag. Leg de gefrituurde tofu in het water en laat alles 2 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en knijp voorzichtig de overtollige olie uit de tofu.

2. Zet nog een klein pannetje op middelhoog vuur, met 150 ml water. Voeg 2 eetlepels van de sojasaus toe en 4 eetlepels van de suiker, en verhit alles net zolang tot de suiker is opgelost. Voeg de tofu toe en laat het geheel nog 3 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en zet weg.

3. Verwarm de dashi in een pan op middelhoog vuur. Voeg de rest van de sojasaus, suiker en de mirin toe, en verwarm alles tot net onder het kookpunt.

4. Breng op hoog vuur een grote pan water aan de kook, voeg de udonnoedels toe en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af.

5. Warm de tofu langzaam op. Verdeel de noedels over 4 diepe kommen en schenk de warme dashi erover. Leg de warme gebakken tofu en de lente-uitjes erop en strooi er eventueel nog een snufje shichimi togarashi over.

Voor 4 personen, voorbereiding 5 minuten, bereiding 15 minuten.

  • 4 aburaage (dunne, gefrituurde tofu*), diagonaal in vieren
  • 1,2 liter basisdashi of dashipoeder, klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden
  • 3½ eetlepel sojasaus
  • 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels mirin
  • 1 kg bevroren udonnoedels of 400 g gedroogde udonnoedels
  • snufje shichimi togarashi (uit de winkel of zelfgemaakt)


*Aburaage is dunne, gefrituurde tofu. Het lijkt op atsuage, maar is dunner en luchtiger. Je kunt het in de meeste Aziatische supermarkten vers of in de vriezer vinden.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten