Turkse gevulde paprika’s met feta & olijven

Turkse gevulde paprika’s met feta & olijven

Al dente gekookte tarwekorrels zijn ideaal om in deze mediterrane paprika’s te doen; ze geven stevigheid en textuur aan de zoetgeroosterde groenten. De gebakken paprika’s worden afgemaakt met een lichte dille-fetayoghurt en veel goudbruine pijnboompitten. Er is van alles aan veranderd, maar de basis is duidelijk afkomstig van de Piemontese paprika’s van de beroemde Engelse kookboekenschrijfster Elizabeth David, die dit gerecht meer dan een halve eeuw geleden opschreef.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC/gasovenstand 4.

2. Doe de tarwekorrels in een grote pan met een flinke mespunt zout, zet onder koud water en breng aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur lager totdat het zachtjes suddert. Zet het deksel schuin op de pan en laat 25-30 minuten op het vuur staan totdat de tarwe net gaar is (hij moet nog een beetje bite hebben). Laat uitlekken en zet opzij.

3. Snijd de paprika’s doormidden vanaf de steel naar beneden en verwijder de zaadlijsten. Leg ze in een enkele laag op een bakplaat met de snijkant boven. Hak de groene toppen van de lente-uitjes fijn en zet opzij. Snijd de rest van de lente-uitjes elk in 3 stukjes. Hak de helft van de dille fijn en bewaar de rest als takjes. Stop een paar plakjes knoflook, een paar halve olijven, wat halfgedroogde tomatenkwarten, een takje dille en 1-2 stukjes lente-ui in elke paprikahelft. Besprenkel met olijfolie – wees royaal – en rooster ze 35-40 minuten in de oven totdat ze zacht zijn.

4. Terwijl de paprika’s in de oven staan, roer je de feta en Griekse yoghurt door elkaar met de gehakte dille en flink wat zwarte peper. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan met nog een scheutje olijfolie. Ze hebben onder heel vaak roeren een paar minuten op matig vuur nodig om helemaal goudbruin te worden. Kieper ze op een bord.

5. Schep 1 of 2 volle eetlepels gekookte tarwe in elke paprikahelft en roer voorzichtig zodat de tarwekorrels een laagje krijgen van het vocht met de smaak van knoflook, olijven, paprika en tomaat dat zich hierin verzameld heeft. Je kunt nu de paprika’s laten afkoelen, maar ik vind dat ze warm het lekkerst zijn. Hoe dan ook, doe er een lepel van de feta met yoghurt en wat stukjes lente-uitjes op, en strooi er ten slotte de goudbruine pijnboompitten, takjes dille en zure sumak over, als je die gebruikt.

(© Emma Lee 2016)

Voor 4 personen

  • 150 g hele tarwekorrels (ook wel tarwebessen genoemd)
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 rode, gele of oranje zoete puntpaprika’s
  • 5 lente-uitjes, bijgesneden
  • 1 klein bosje dille
  • 2 knoflooktenen, in dunne plakjes gesneden
  • 1 handvol gemengde olijven, ontpit en gehalveerd
  • 16 kwarten halfgedroogde tomaten, uitgelekt
  • olijfolie, om te besprenkelen
  • 100 g feta, verkruimeld
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 2 el pijnboompitten
  • ½ tl sumak (desgewenst)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine