Oh man, van dit recept worden wij zo enthousiast. Varkensracks zijn namelijk altijd erg lekker, maar doordat het vrij mager is, ligt droog vlees op de loer. Door te kiezen voor de supermalse speenvarkenracks en deze een nachtje te pekelen, gaat je dat dus niet gebeuren. De Liefmans & red fruit glaze is een heerlijke twist op de bekende BBQ-saus, die ervoor zorgt dat je de royale portie binnen no time laat verdwijnen.
1. Breng 1 liter water aan de kook en los hierin het zout en de suiker op. Voeg de overige 3 liter water toe en laat de pekel in de koelkast verder afkoelen. Verwijder eventuele vliesjes op de speenvarkenracks met een klein mesje en dompel de racks vervolgens volledig onder in de pekel.
2. Laat een nacht in de koelkast staan zodat de pekel goed kan intrekken.
3. Haal de volgende dag de speenvarkenracks uit de pekel en maak goed droog met een keukendoek. Wrijf het vlees rondom goed in met de Piggy Mix BBQ-kruiden. Wikkel de botjes in aluminiumfolie om te voorkomen dat ze te donker worden tijdens het barbecueën.
4. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt.
5. Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen en leg de racks op de BBQ. Rook de racks in 1½-2 uur, tot ze een kerntemperatuur van 58 °C hebben bereikt.
6. Maak ondertussen de Liefmans & red fruit glaze door in een klein pannetje het Liefmans-bier, de steranijs en roze peper aan de kook te brengen.
7. Laat inkoken tot de helft van het volume.
8. Voeg de molasse, rodebessengelei en rodewijnazijn toe en roer goed door.
9. Haal de pan van het vuur, roer als laatste de boter door de glaze en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
10. Kwast de speenvarken-racks in met de Liefmans & red fruit glaze zodra deze een kerntemperatuur van 58 °C hebben bereikt.
11. Laat de racks doorgaren tot maximaal 62 °C en haal ze dan van de BBQ.
12. Laat kort rusten alvorens ze tussen de botjes door in dunne plakken te snijden en te serveren.
Dit recept komt uit het boek ‘Smokey Goodness 2’ van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos Uitgevers).
Voor 4-6 personen, voorbereiding 1 dag, bereiding 2 uur:
Piggy mix bbq-kruiden (300gr):
Benodigdheden:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.