‘Ik kan het me helemaal voorstellen: op het Italiaanse platteland waar de boeren voor dag en dauw opstaan om hard te werken op het land om dan voor de lunch terug te keren waar een grote pan stevige soep klaar staat van la mamma. Met z’n allen zitten ze aan een robuuste tafel met een grote fles lokale wijn in rieten mand terwijl er lekker gegeten wordt. Om dat gevoel enigszins op te roepen bij mij thuis, zet ik heel hard corny Italiaanse muziek op. Meeblèrend op de melodie met hoogstwaarschijnlijk compleet andere woorden hak ik de groenten en roer ik door de dikke soep. Als ik dan de toeristen vanaf de straat door mijn ramen zie kijken naar mijn verhitte hoofd en maffe danspasjes, maak ik een kleine buiging. Om vervolgens weer lekker door te dansen’, vertelt Bénine Bijleveld.
1. Begin met het fijnsnijden van de uien en knoflook en bak dit kort aan in een grote soeppan met olijfolie. Doe daar ook chilipoeder, venkelzaad, oregano en laurierblaadjes bij en bak dit mee.
2. Snijd de bleekselderij fijn en bewaar de gele blaadjes om de soep later mee te garneren. Voeg na enkele minuten de bleekselderij en prei toe, samen met de pancetta en laat dit nog een paar minuten meebakken.
3. Was de flespompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Snijd de rest in blokjes (inclusief de schil) en doe dit ook in de pan.
4. Giet de cannellinibonen af en doet die in de pan samen met de tomatenblokjes en kippenbouillon.
5. Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukken, evenals de courgette, en doe dit bij de rest van de soep. Laat dit vervolgens 30 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
6. Doe dan de fijngesneden cavolo nero erbij en kook dit ook nog 10 minuutjes mee.
7. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper, haal de laurierblaadjes uit de pan en schenk de soep uit. Garneer met gele bleekselderijblaadjes.
Dit recept komt uit het boek ‘Food Talk’ van Kim Feenstra en Bénine Bijleveld (€20,-, Kosmos Uitgevers).
Voor 4 personen:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.