Stevig rond roggebrood

Stevig rond roggebrood

Compact, donker en lekker – roggebrood is onmisbaar in onze Nederlandse broodcultuur. Rogge gedijt goed in een koud klimaat, dus is het niet zo gek dat het brood ook in Scandinavische en Oost-Europese landen populair is. In dit deeg zijn chocolade en stroop belangrijke toevoegingen, maar wees niet bang dat het zoet wordt – ze ondersteunen de krachtige kleur en smaak. Het vleugje noot en het subtiele zuurtje gaan goed samen met gerookte vis, chutneys en romige kazen. Door de stevige textuur is het geschikt om te roosteren – serveer warme, krokante sneden met een soep of stoofpot.

Bereiding1 Verhit de stroop en chocolade met de melk al roerend in een kleine pan op laag vuur tot je een glad mengsel hebt. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

2 Meng beide meelsoorten, de gist, de suiker en 1 theelepel zout in een grote kom.

3 Schenk er 150 ml lauw water bij, en meng dit met het afgekoelde stroopmengsel. 

4 Kneed het deeg 10 minuten of tot het glad en soepel aanvoelt. 

5 Vorm er een bal van en leg die in een licht met olie ingevette kom. Leg er een schone theedoek over en laat op tochtvrij in 2 uur rijzen tot het dubbele volume.

6 Kneed het deeg op een met meel bestoven werkvlak tot het na 10–12 minuten mooi soepel is. Maak er weer een bal van en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat (vet het bakpapier in).

7 Leg er een schone theedoek over. Laat de deegbal op een tochtvrije plaats in 30 minuten rijzen tot het dubbele volume. Stuif er wat water over en bestrooi de bovenkant met het karwijzaad. Verwarm de oven voor op 180 ºC.

8 Schuif de bakplaat midden in de oven. Schenk koud water in een braadslee en schuif die onder in de oven, vlak voor je de ovendeur sluit – hiermee creëer je stoom, waardoor het brood een knapperige, glanzende korst krijgt.

9 Bak het brood 45 minuten, of tot het iets is gerezen en de onderkant hol klinkt als je erop tikt. Laat het afkoelen op een rooster. 

Per portie 160 kcal, 1,8 g vet (0,7 g verzadigd), 4,7 g eiwit, 31,6 g koolhydraten, 4,7 g suikers

Voor 1 brood van 500 gram

• 50 g appelstroop

• 20 g pure chocolade (cacaogehalte 90%), in stukjes

• 150 ml melk

• 200 g roggemeel (volkoren)

• 300 g broodmeel (volkoren), plus extra voor het bestuiven

• 7–8 g (1½ tl) gedroogde gist

• 2 tl suiker

• plantaardige olie

• 1 el karwijzaad


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief