Spoorbanket

Spoorbanket

Een banketletter maken is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt en als je het ons vraagt een stuk lekker dan die in de supermarkt, waar je natuurlijk ook een banketstaaf kopen kunt. Dit recept is van bakker Cees Holtkamp, die je misschien wel kent van de goddelijke bitterballen. Als je deze banketletter hebt geproefd, dan weet je: deze man kan bakken als de beste, niet alleen uit het vet. Nog een tip: warm is dit Sint- en kerstlekkers het allerlekkerst, dus eet je hem niet meteen, dan is de banketstaaf opwarmen in de oven een smakelijk idee. Doe dit op lage temperatuur, hij heeft enkel een ‘tikkie’ nodig.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 210˚C. Rol de amandelspijs uit tot een ‘pil’ van 50 cm lang. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 54×13 cm, met een dikte van 1 ½ mm. Smeer het bladerdeeg met een kwastje licht in met water. Leg de amandelspijs erop en rol ze samen op. Snijd de staaf in twee stukken en plak de zijkanten dicht. Bestrijk de bovenkant met eidooier. Maak om de 2 cm een inkeping in de staven. Laat ze een half uur rusten.

2. Bestrijk de staven nog eens met eidooier en bak ze 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Tips van Cees Holtkamp

  • Als de amandelspijs stug is, kun je er wat losgeklopt ei door mengen om het makkelijker te kunnen uitrollen.
  • Draai de bakplaat vooral bij een heteluchtoven 1 of 2 keer (voor wordt achter, achter wordt voor), voor een egaler resultaat

Credits: recepten Cees Holtkamp – Fotografie Ernie Enkelaar – Productie Marian Flint

  • 350 g amandelspijs
  • 250 g bladerdeeg
  • 1 eidooier, losgeklopt met een paar druppels melk

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief