Spoorbanket

Intro

Een banketletter maken is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt en als je het ons vraagt een stuk lekker dan die in de supermarkt, waar je natuurlijk ook een banketstaaf kopen kunt. Dit recept is van bakker Cees Holtkamp, die je misschien wel kent van de goddelijke bitterballen. Als je deze banketletter hebt geproefd, dan weet je: deze man kan bakken als de beste, niet alleen uit het vet. Nog een tip: warm is dit Sint- en kerstlekkers het allerlekkerst, dus eet je hem niet meteen, dan is de banketstaaf opwarmen in de oven een smakelijk idee. Doe dit op lage temperatuur, hij heeft enkel een ‘tikkie’ nodig.

Ingrediënten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 210˚C. Rol de amandelspijs uit tot een ‘pil’ van 50 cm lang. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 54×13 cm, met een dikte van 1 ½ mm. Smeer het bladerdeeg met een kwastje licht in met water. Leg de amandelspijs erop en rol ze samen op. Snijd de staaf in twee stukken en plak de zijkanten dicht. Bestrijk de bovenkant met eidooier. Maak om de 2 cm een inkeping in de staven. Laat ze een half uur rusten.

2. Bestrijk de staven nog eens met eidooier en bak ze 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Tips van Cees Holtkamp

Credits: recepten Cees Holtkamp – Fotografie Ernie Enkelaar – Productie Marian Flint