Spanakopita

Spanakopita

Een lente en zomerhit, deze Griekse spinazietaart met feta en dille. Ook gemakkelijk mee te nemen, voor een feestje, borrel of picknick.

Bereiding

1. Verwarm de oven tot 200 °C. Verhit de olijfolie in een grote pan of wok en fruit de ui en knoflook 1 tot 2 minuten. Voeg de spinazie in porties toe en laat al roerbakkend slinken. Laat goed uitlekken in een vergiet.

2. Klop in een grote kom de eieren met de feta en dille los. Voeg zout en flink wat peper toe. Meng de spinazie door het feta-eimengsel.

3. Bestrijk met een kwastje de helft van de deegvellen dun met boter en leg ze op elkaar en overlappend in de bakvorm, laat de randen hierbij overhangen.

4. Schep het spinaziemengsel op het deeg in de vorm. Vouw de overhangende deegrand terug over de vulling.

5. Bestrijk de rest van de vellen deeg met boter en leg ze op elkaar en weer steeds overlappend op de vulling – knip overtollig deeg bij de rand eventueel een beetje bij en stop de zijkanten rommelig in.

6. Bestrijk de bovenkant met boter en bestrooi met een beetje maanzaad. Snijd de bovenkant van het deeg alvast in punten (zo is de taart straks gemakkelijk aan te snijden).

7. Bak de taart in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin. Laat hem voor het aansnijden 5 tot 10 minuten staan. Garneer met dille.

Tip; Spanakopita kun je goed voorbereiden en in de koelkast bewaren. Warm de taart afgedekt met aluminiumfolie in circa 20 minuten.
Tip; *Vooral lekker in spanakopita is wat grovere spinazie. Snijd dikke stelen dan wel eerst in stukjes. Of neem snijbiet in plaats van spinazie. 

Dit recept komt uit het boek ‘Elle Eten Hitparade’ van Tal Maes (€19,99, Carrera).
 

Voor 4 personen, 20-25 bereidingstijd, 30 min in de oven en 10 min afkoelen:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 600-700 g verse spinazie
  • 3 eieren
  • 250 g feta, verkruimeld
  • 1 klein handje dille, fijngehakt, plus extra
  • 1 pak filodeeg (225 g, diepvries), ontdooid
  • 50 g boter, gesmolten 
  • maanzaad, om mee te bestrooien

EXTRA: niet te diepe ronde bakvorm (Ø 24 cm), ingevet

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine