Soezentaart met aardbeien

Soezentaart met aardbeien

Bereiding

Wat een feesttopper, deze soezentaart! Garneer met aardbeien en chocolade: de perfecte smaakcombinatie. Prik een paar sterretjes in de zijkant, steek ze aan en serveer onder luid applaus. Deze taart zal het middelpunt van jouw feestje zijn. 

1.  Verwarm de oven voor op 200 ºC.

2. Breng 325 ml water aan de kook met de boter, fijne kristalsuiker and 1 theelepel zout. Neem van het vuur, voeg de bloem toe en klop er een pasta van. Klop de eieren er een voor een door tot het mengsel glad is.

3. Doe het over in een spuitzak met een rond mondje. Spuit hoopjes zo groot als walnoten op 2 grote bakplaten met antiaanbaklaag. Laat er ruimte tussen zodat ze kunnen rijzen. Je krijgt ongeveer 40 stuks.

4. Maak je vingers nat en duw zachtjes het topje van elk deeghoopje plat, om verbranden te voorkomen. Bak ze 15–20 minuten, of tot ze bol en goudgeel zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

5. Maak met een scherp mes een gaatje in elk soesje. Schep de dulce de leche in een schone spuitzak en vul de soesjes. Dat vraagt wat oefening; maak je niet dik als je er een paar verknoeit. De aanhouder wint.

6. Smelt de chocola met de room en een snuf zout al roerend in een hittebestendige glazen kom boven een pan zachtjes kokend water (het water mag de kom niet raken), tot je een chocoladesaus hebt.

7. Doe de kristalsuiker met 50 ml water in een ondiepe pan met dikke bodem en antiaanbaklaag. Zet op hoog vuur en laat de suiker 4–5 minuten bubbelen of tot-ie lichtbruin en siroopachtig is. Roer niet; schud alleen af en toe zachtjes met de pan. Wees voorzichtig: houd kinderen erbij weg en laat je niet verleiden de gloeiend hete siroop te proeven.

8.  Laat de karamelsiroop enkele minuten afkoelen en doop elk soesje lichtjes in de karamel. Oefen het aan elkaar plakken met een heel dun laagje (je wilt niet dat je gasten straks hun tanden erop stukbijten). Als het eenmaal goed gaat, rangschik je de soesjes op een schaal en plak je ze zo op elkaar dat je een piramidevorm krijgt.

Serveer eventueel met chocoladesaus.

Per portie 477 kcal, 24,8 g vet (14,8 g verzadigd), 5,8 g eiwit, 57,2 g koolhydraten, 44,4 g suikers

Fotografie David Loftus
Recept Jamie Oliver

12 personen

• 100 g boter

• 1 tl fijne kristalsuiker

• 200 g bloem

• 4 grote eieren

• 1 blik of pot dulce de leche (karamelpasta op melkbasis; à 400 g)

• 300 g kristalsuiker chocoladesaus (optioneel)

• 100 g pure chocolade (cacaogehalte 70 %), in stukjes

• 300 ml kookroom


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief