Als je nog nooit eerder brood hebt gebakken, is sodabrood een geschikt brood om mee te beginnen. Het deeg rijst dankzij baksoda en karnemelk in plaats van gist. Het is daarom niet nodig om te wachten tot het deeg gerezen is, zoals dat bij andere broden het geval is. Je kunt met deze kaas-uienvariant zelfs je eigen kleine bakuitdaging aangaan, omdat hij goed binnen het uur te maken is. Zelfs als je gasten al snel op de stoep staan, kun je nog steeds een vers brood bakken waar je iedereen mee imponeert en dat je keuken fantastisch zal laten ruiken.
1. Verwarm de oven tot 200 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
2. Meng in een grote kom het volkorenmeel met de witte bloem, het zout en de baksoda. Voeg de karnemelk toe en meng de ingrediënten met de hand tot er een kleverig deeg ontstaat. Spatel het deeg een paar minuten zodat het samenhang krijgt. Het deeg moet zacht aanvoelen.
3. Voeg de geraspte cheddar en de gefruite ui toe en spatel door het deeg zodat ze gelijkmatig opgenomen worden. Leg het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad, vouw het gedurende een minuut en verdeel het deeg in tweeën.
4. Vorm met de muis van je hand ieder stuk deeg tot een bal en leg de deegballen op een bakplaat. Snijd met een scherp mes een diep kruis in ieder brood. Bestrijk de bovenkant van ieder brood met een beetje melk en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas.
5. Bak de sodabroden 30 minuten of tot ze goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Leg ze op een taartrooster om af te koelen.
Sodabrood is het lekkerst op de dag dat het gebakken wordt, je kunt het brood echter een dag of twee bewaren in de broodtrommel. Sodabrood is ook goed in te vriezen, dus meestal vries ik het tweede brood in. Laat het brood op kamertemperatuur ontdooien, leg het vervolgens 4 tot 5 minuten in een oven die verwarmd is tot 200 °C om het ‘op te piepen’.
Voor 2 broden