Shortbread met citroen

Shortbread met citroen

Deze kruimelige shortbreads (Britse zandkoekjes) passen perfect bij een heerlijke kop thee. Het is niet nodig om vegan boter te gebruiken; extra vergine olijfolie fungeert hier als een onverwachte en uitstekende vervanger.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 160 °C.

2. Meng de bloem, poedersuiker en citroensap in een grote kom en voeg een snuf zeezout toe.

3. Roer de olijfolie erdoor en kneed er met je handen een gelijkmatig deeg van. Weersta de verleiding om wat extra olijfolie toe te voegen: het is de bedoeling dat het deeg goed samen blijft plakken als je erin knijpt en verkruimelt als je het loslaat (dat geeft het de bekende zanddeegtextuur).

4. Verdeel het met je handen over een klein, ondiep bakblik – druk het stevig aan – en trek met een vork rechte lijnen over de lengte van het deeg.

5. Zet het geheel 18-20 minuten in de oven, tot het aan de randen (net) goudgeel begint te worden. Haal het mengsel uit de oven en laat het 10 minuten afkoelen, voordat je het met een scherp mes in repen snijdt. Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze uit het bakblik haalt.

Tip
Laat de shortbreads niet goudbruin worden in de oven; ze horen bleek van kleur te zijn. Net als andere koekjes worden ze hard bij het afkoelen.

Voor circa 10 koekjes

  • 200 g (patent)bloem
  • 100 g poedersuiker
  • fijn geraspte schil van 1 biologische citroen
  • snuf zeezout
  • 80 ml extra vergine olijfolie (van goede kwaliteit)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief