Shepherd’s pie met zoete aardappel

Shepherd’s pie met zoete aardappel

Wat ik nou zo leuk vind aan een zoete aardappel, is de eigenschap om op magische wijze in de schil te stomen en in puree te veranderen – mits hij lang genoeg wordt verhit. In dit recept buiten we deze methode volledig uit, om een prachtige puree te maken als dakje voor onze klassieke shepherd’s pie, met schil en al, voor die extra crunch. Ik heb een combinatie van varkensvlees en rundvlees gebruikt voor wat extra body en om de vulling op smaak te brengen, maar gebakken paddenstoelen of zelfs bonen en linzen doen het ook uitstekend in dit gerecht. Mocht er binnenkort een herder (shepherd) op de stoep staan – vegetariër of omnivoor – schotel hem dan deze ovenschotel voor.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

2. Prik de zoete aardappels rondom in met een vork. Leg ze in een ovenschaal en bak ze 45 minuten, of tot ze zacht zijn; sommige zoete aardappels lekken een soort karamel, haast zoals boomsap. Haal ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen. Snijd de zoete aardappels in stukken (laat de schil eraan, die wordt lekker krokant) en schep om in een kom met de nootmuskaat, boter en 1 eetlepel van de extra vierge olijfolie. Zet ze even opzij.

3. Vet een grote braadslede (2,5 liter inhoud) in met olie.

4. Bak intussen de pancetta in een droge, diepe koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Houd de pancetta even apart in een kom. Meng in een andere kom het varkens- en rundergehakt door elkaar. Giet een eetlepel olie in de koekenpan, voeg het gehaktmengsel toe en druk het aan zodat het een grote hamburger wordt. Laat het gehakt aan één kant in 4 minuten bruin worden, breek het dan in stukjes en bak – al roerend – nog 3 minuten op hoog vuur. Voeg het gehakt toe aan de pancetta in de kom.

5. Giet de overgebleven olie in de pan. Voeg de ui, wortel, bleekselderij en worcestersaus toe en fruit dit al roerend 8 minuten, of totdat de groenten mooi glazig geworden zijn. Voeg de knoflook toe en bak dit nog 1 minuut mee.

6. Schep het gehakt en de pancetta terug in de pan, roer er de tomatenpuree, runderbouillon en kookroom door en laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken, of tot de saus een beetje ingekookt is.

7. Roer de diepvriesdoperwten erdoor en schep het gehakt-mengsel in de braadslede. Top af met de grove zoete aardappelpuree, bestrooi met zoutvlokken en bak 30 minuten in de oven, of tot goudbruin en bubbelend aan de randjes. Serveer bestrooid met peterselie en gebakken sjalotjes, en geef er een frisse salade bij.

Tip Hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten, hoe meer smaak. Neem liever minder gehakt, maar dan wel van de allerhoogste kwaliteit, en vul het aan met gebakken champignons of peulvruchten.

Voor 4 tot 6 personen.

  • 1 kg kleine zoete aardappels, gewassen
  • ½ tl versgeraspte nootmuskaat
  • 50 g ongezouten boter, gesmolten
  • 60 ml extra vierge olijfolie, plus extra om te bestrijken
  • 60 g pancetta, fijngesneden
  • 300 g varkensgehakt, scharrel
  • 400 g rundergehakt, grasgevoerd
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
  • 2 el worcestersaus
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 el kookroom (of volle melk)
  • 140 g diepvriesdoperwten, enigszins ontdooid
  • fijngehakte peterselie, om erbij te serveren
  • gebakken uitjes, om erbij te serveren

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief