Scones met kaas

Scones met kaas

Het is niet zeker wanneer het Afternoon tea-ritueel precies werd geïntroduceerd. Het meest populaire verhaal vertelt dat de hertogin van Bedford het rond 1840 had uitgevonden om een sinking feeling, het dipje in de namiddag, op te vangen. Als je weet dat mensen in de 18de eeuw na het ontbijt tot acht uur ’s avonds moesten wachten op het diner, kun je je wel inbeelden dat ze in de namiddag een dipje hadden. Deze hartige versie van traditionele scones met kaas is perfect voor dat ‘dipje’ in the afternoon. Ook lekker bij de brunch, lunch of voor bij een soepje.

Bereiding



1. Verwarm je oven voor op 220 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

2. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom. Voeg de boter toe en kneed het met je vingers tot het deeg op broodkruim lijkt.

3. Voeg de eieren, dan het citroensap en beetje bij beetje wat melk toe en meng met een spatel totdat je een zacht en ietwat plakkerig deeg krijgt. Voeg twee derde van de kaas toe en verdeel goed.

4. Leg het deeg op een royaal met bloem bestoven werkblad en kneed voorzichtig verder tot het niet meer plakt maar wel nog steeds zacht aanvoelt. Dit duurt ongeveer 1-2 minuutjes. Duw het deeg met je handen tot een lap van circa 2 centimeter dik.

5. Gebruik een ronde uitsteekvorm van circa 5 centimeter voor kleine en circa 7 cm voor grote scones en steek de scones uit door recht naar beneden te duwen en niet te draaien met de vorm. Het draaien van de vorm zorgt ervoor dat de scones minder goed rijzen. Duw het resterende deeg bij elkaar en vorm terug tot een lap van 2 centimeter dik en ga verder met het uitsteken van de scones tot je deeg op is.

6. Plaats de scones op een bakblik met bakpapier en bestrijk ze met het eimelkmengsel. Bedek elke scone met een beetje van de opzijgehouden kaas.

7. Bak ze 10-15 minuutjes in het midden van je oven tot ze gerezen en goudbruin zijn van kleur.

8. Laat ze afkoelen op een rooster. Als ze afgekoeld zijn, bedek ze dan met een theedoek zodat ze lekker zacht en vers blijven.

Scones moeten nog dezelfde dag opgegeten worden of weer worden verwarmd in de oven.


Tip!
Deze scones zijn ook erg lekker met een blauwgeaderde kaas zoals Stilton of Fourme D’Ambert.


Benieuwd geworden naar Engeland? Lees hier meer over onze avonturen en aanraders in ons mooie buurland.

Voor 16 kleine of 10 grote scones

  • 430 g bloem
  • 2 el bakpoeder snufje zeezout
  • 150 g boter, kamertemperatuur
  • 200 g cheddarkaas, geraspt of verbrokkeld
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 tl citroensap
  • 90 ml melk bloem, om te bestuiven
  • 1 eigeel + 1 el melk, om te doreren


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief