Schotse eieren

Schotse eieren

‘Maak een buffet of picknick extra speciaal met deze beauties – goudgeel en perfect krokant vanbuiten en barstensvol smaak vanbinnen, plus natuurlijk de zalig vloeibare dooier. Onbeschrijfelijk! Scarlett vertelde me dat ze haar Schotse eieren het liefst in chocopasta doopt, maar ik weet niet of ik daar helemaal achter sta!’, aldus Jamie Oliver in zijn nieuwe kookboek Jamie’s Food Fight Club weekend boek.

Bereiding

1. Ris de rozemarijn en salie boven een keukenmachine, doe er de blokjes vlees, een flinke rasp nootmuskaat, het gerookte paprikapoeder of de cayennepeper, de ansjovis en een snufje zeezout en zwarte peper bij en maal alles door elkaar. Kook 6 eieren 5 minuten in gezouten kokend water, laat ze in koud water schrikken en pel ze zodra ze voldoende afgekoeld zijn.

2. Zet intussen drie ondiepe kommetjes met de bloem, de resterende (losgeklopte) eieren en het paneermeel klaar. Verdeel het vleesmengsel in 6 porties en draai er balletjes van. Leg een balletje in de palm van je hand en druk het zover uit dat je er een ei in kunt verpakken. Leg een gepeld ei in het midden, boetseer het gehakt eromheen, maak eventuele gaatjes zorgvuldig dicht en draai er een perfecte bal van. Haal de bal eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Herhaal dit met de rest van de ingrediënten en zet de ballen 30 minuten in de koelkast.

3. Vul wanneer je zover bent een zware pan voor iets minder dan de helft met olie – een laag van 8 cm is ideaal, maar vul de pan nooit verder dan halverwege – en zet hem op matig hoog vuur. Meet met een thermometer of het vet heet genoeg is (170°C), of gooi er een stukje aardappel in en wacht tot het goudbruin is – dan kun je aan de slag. Laat heel voorzichtig 1 Schots ei in de pan zakken. Schep de goudbruine en (hopelijk) gare bal na ongeveer 8 minuten uit de pan, laat hem op keukenpapier uitlekken, snijd hem doormidden om te checken of hij inderdaad goed is en bak dan de rest in porties. Heerlijk met een klodder Engelse mosterd, een puntje Westcombe Cheddar-kaas (pittige Goudse kan ook), piccalilly, een beetje salade en – uiteraard – een lekker koud biertje. Happy days!

Calorieën: 670 kcal – Vet: 48,4g – Verz. vet: 10,3 g – Eiwit: 32,3g – Koohyd. 29,4g – Suiker: 1,2g – Zout: 1,4g – Vezels: 1,2g

 

Voor 6 personen, bereidingstijd 1 uur en 10 minuten.

  • 1 takje verse rozemarijn 1 takje verse salie
  • 600 g varkensschouder,  in blokjes
  • 1 bol nootmuskaat,  om te raspen
  • 1 snufje gerookt paprikapoeder  of cayennepeper
  • 3 ansjovisfilets in olie 8 grote eieren
  • 100 g bloem
  • 200 g paneermeel
  • 3 liter zonnebloemolie,  om in te frituren

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief