Dit is een lichte vissoep met veel dille, die zeer snel te bereiden is. Desgewenst kun je half gerookte en half verse zalm gebruiken. Vervang gerust de dille door bieslook, venkelloof of peterselie.
1. Snijd met een scherp mes met buigbaar lemmet in één geheel de huid van de zalm. Leg de huid van de zalm in een pan, schenk de bouillon erbij en breng de bouillon op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en kook de bouillon, met het deksel op de pan, 10 minuten om al het goede en alle smaak te onttrekken aan de zalmhuid. Sla deze stap over als de huid al verwijderd is en je de huid niet hebt.
2. Smelt de boter in een andere pan op matig tot hoog vuur. Voeg de prei en blokjes aardappel toe en breng de groenten op smaak met zout en peper. Leg een vel bakpapier op de groenten en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor de groenten 8 tot 10 minuten, of tot de blokjes aardappel bijna gaar zijn. Roer af en toe door.
3. Snijd, terwijl de blokjes aardappel en prei smoren, de zalm in stukken van 1,5 cm. Zeef de bouillon boven de groenten in de pan en zet het vuur hoog.
4. Voeg, zodra de bouillon kookt, de zalm en slagroom toe en kook de soep 4 tot 6 minuten tot de zalm net gaar is. De aardappels zouden nu helemaal gaar moeten zijn. Voeg de dille toe en breng de soep op smaak met zout en peper.
5. Serveer de soep bestrooid met een beetje dille.