Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Wat is er nu lekkerder dan zelfgemaakte speculaas die net uit de oven komt? Het voordeel van zelf maken is dat je zowel het deeg als de amandelspijs ruim van tevoren kunt bereiden. Beide worden nog lekkerder van een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Maak dus daags tevoren al je deeg en spijs, dan heb je de volgende dag nog maar heel weinig werk! De klassieke Hollandse gevulde speculaas maak je op een bakplaat of in een ovenschaal. Hierbij verdeel je de spijs tussen twee plakken deeg en versier je de bovenkant met hele amandelen. De baking soda in dit recept zorgt, onder invloed van de zure karnemelk, voor een beetje werking (luchtige structuur) in het deeg. Als je in plaats van baking soda liever bakpoeder gebruikt heb je drie keer zoveel, dus 9 gram, nodig. Omdat in bakpoeder al een zuur vermengd zit hoef je dan niet per se karnemelk te gebruiken, maar kun je ook gewone melk nemen.

Bereiding

Meng de boter met de suiker en het zout in de mixer en laat dit draaien tot het zacht en crèmig is. Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe.

2. Meng in een kom de speculaaskruiden en baking soda door de bloem en zeef die samen boven de kom van de mixer. Meng alles kort door tot een homogeen deeg. Druk het deeg een beetje plat, wikkel het in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten en stevig worden in de koelkast. Als je het deeg een hele nacht in de koelkast laat liggen kunnen de speculaaskruiden goed in het deeg trekken.

2. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Laat ze niet te lang draaien, anders komt de olie uit de amandelen vrij. Doe de suiker en citroenrasp erbij en laat de keukenmachine nog even draaien. Voeg beetje bij beetje het eiwit toe terwijl de keukenmachine draait. De spijs is klaar als hij samenklontert. Je kunt deze spijs meteen gebruiken maar ook enkele dagen bewaren in de koelkast.

3. Bestrijk een ovenschaal met boter en leg er een velletje bakpapier in. Strooi wat bloemop het aanrecht en verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot ongeveer de grootte van de schaal en leg één stuk op de bodem. Druk het deeg met de hand een beetje uit zodat de hele bodem bedekt is. Vorm de spijs tot een rechthoekige plak en leg die op de deegbodem. Bedek de spijs met het tweede stuk deeg en druk dat weer uit tot aan de wanden van de schaal.

4. Verwarm de oven voor op 180 °C.

5. Klop de eidooier los met de melk. Bestrijk het deeg licht met dit eistrijksel en verdeel de amandelen erover; druk ze heel licht aan. Laat even aandrogen en bestrijk ze een tweede keer met eistrijksel. Bak de speculaas 35-40 minuten in de oven. Laat de speculaas eerst volledig afkoelen voordat je het in stukjes snijdt.

Credits fotografie: Mitchell van Voorbergen

Voor ca. 20 porties

Bereiding: 70 minuten

  • 125 g boter
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 25 ml karnemelk
  • 10 g speculaaskruiden
  • 3 g baking soda (of 9 g bakpoeder)
  • 250 g bloem

Amandelspijs

  • 125 g amandelen
  • 125 g suiker
  • rasp van ¼ citroen
  • 1 eiwit, losgeroerd

Decoratie

  • 1 eidooier
  • 1 el melk
  • ca. 20 blanke amandelen

Extra nodig

  • staande mixer
  • keukenmachine

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

X-mas is coming