Deze salade is lekker licht en staat binnen een kwartier op tafel. Peter Lute bedacht hem voor zijn boek Koken met kruiden, waarin dit pareltje beslist op zijn plek is. Ben je na dit recept helemaal verkocht en wil je vaker met (meer) kruiden koken? Koop Peters boek (ja, doen!), want hierin vind je recepten voor alle tijden van jaar, zodat je telkens weer nieuwe kruidenjuweeltjes uit het seizoen kunt ontdekken.
1 Verwarm 4 diepe borden op lage temperatuur in de oven.
2 Verhit een koekenpan op het vuur, doe er (als de pan goed heet is) een scheutje zonnebloemolie in en bak de gepelde gamba’s gaar. Neem ze uit de pan (maak de pan niet schoon) en houd ze zolang warm.
3 Snijd de roodlof in de lengte doormidden en rooster ze in dezelfde pan als waar de gamba’s in zijn gebakken. Blus ze af met het gemberbier als de randjes beginnen te verkleuren en voeg ook het sap en de rasp van de citroen toe. Meng als het biervocht bijna helemaal is verdampt de dragon erdoor.
4 Haal de borden uit de oven, verdeel de geroosterde roodlof erover en leg de gamba’s erop. Strooi er als laatste nog wat zoutvlokken over en serveer meteen.
Tip Gemberbier kun je kopen bij de slijterij of online, bijvoorbeeld van het merk ‘Fentimans’ of ‘Belvoir Pressés’.
Dit recept komt uit het boek ‘De kracht van kruiden’ van Peter Lute (€ 29,99, Carrera Uitgevers).
4 personen
• zonnebloemolie, om in te bakken
• 12 grote gamba’s, gepeld
• 8 stronken roodlof
• 200 ml gemberbier (zie tip)
• rasp en sap van 1 citroen
• blaadjes van 5 takjes dragon (liefst Mexicaanse), grof gesneden
• zoutvlokken
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.