Boerenkool-paddenstoelen salade

Boerenkool-paddenstoelen salade

Ella Mills: ‘Dit is misschien wel mijn allerfavorietste salade ooit; hij heeft de gemarineerde boerenkoolsalade uit ons eerste boek van de troon gestoten. In deze salade gebruiken we flink wat dressing en daarom is hij zo lekker, want de dressing is echt romig. Wrijf de dressing flink in de blaadjes, zodat de boerenkool lekker zacht wordt. Hussel ze daarna met stukken avocado, gebakken paddenstoelen, komijn, geroosterde pitten en croutons met knoflook.’

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Hussel de pompoen- en zonnebloempitten op een bakplaat met 1 eetlepel olijfolie, wat zout en het komijnpoeder. Rooster ze circa 5 minuten tot ze crunchy zijn.

2. Doe de paddenstoelen met een scheutje olijfolie en flink wat zout in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak ze terwijl je de salade maakt; roer ze af en toe door tot ze goudbruin zijn.

3. Leg de boerenkool in een grote kom, verwijder de stelen en scheur de bladeren in stukken.

4. Voeg er 1 eetlepel olijfolie, de appelciderazijn en een snuf zout aan toe en wrijf dit met je handen in de bladeren. Masseer de boerenkool ongeveer 1 minuut vrij stevig, zodat hij echt zacht wordt.

5. Maak nu de dressing. Doe daartoe alle ingrediënten in een krachtige blender (wij gebruiken een NutriBullet) en maal glad en romig.

6. Rooster het brood, wrijf het in met een rauw teentje knoflook en snijd de sneetjes in hapklare stukjes.

7. Wrijf de dressing nog een keer met je handen in de boerenkool om hem nog zachter te laten worden. Hussel tot slot de geroosterde pitten, paddenstoelen, avocado en croutons erdoor.

Voor 2 personen

  • handvol pompoenpitten (ca. 25 g)
  • handvol zonnebloempitten (ca. 25 g)
  • olijfolie
  • 1 tl komijnpoeder
  • 200 g paddenstoelen, in dunne plakjes
  • 200 g boerenkoolbladeren
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 sneetjes brood (wij zijn gek op zuurdesem)
  • 1 teen knoflook
  • 2 rijpe avocado’s, geschild, ontpit en in hapklare stukjes
  • zout

Voor de dressing

  • 40 g zonnebloempitten
  • 60 g cashewnoten
  • 100 ml amandel- of havermelk
  • 2 tl dijonmosterd
  • 1 volle el edelgistvlokken
  • 3 el olijfolie
  • kneepje citroensap

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden Kookboek