Risotto bianco

Risotto bianco

Dit is hèt basisrecept voor risotto! Het kost even wat tijd, maar dan heb je wel een goddelijk gerecht op tafel staan. 

Ingredienten1. Zet de bouillon in een pan op laag vuur. Zet een passende, diepe pan met een flinke scheut olijfolie op laag vuur en doe er de gehakte ui en bleekselderij bij. Laat 10 minuten zachtjes bakken terwijl je regelmatig roert, tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn.

2. Draai het vuur iets hoger, doe er de rijst en een snufje zout bij, en blijf 2 minuten roeren zodat de korrels alle heerlijke smaken absorberen en een nootachtige smaak ontwikkelen. Schenk er de wijn bij en blijf roeren tot alle vocht geabsorbeerd is.

3. Schep een soeplepel bouillon bij de rijst, blijf roeren en wacht tot hij volledig geabsorbeerd is voordat je er een volgende lepel bij doet. Laat de risotto 16 tot 17 minuten koken terwijl je er ongeveer om de minuut bouillon bij schept en blijft roeren tot hij mooi al dente is. Al dente betekent dat de korrels zacht en goed eetbaar zijn, maar nog wel hun vorm behouden. In dit stadium moet de risotto iets vloeibaarder zijn dan je hem uiteindelijk wilt hebben omdat hij na verloop van tijd nog iets opstijft.

4. Haal de pan van het vuur, roer de boter en Parmezaanse kaas erdoor en voeg naar smaak zout en peper toe. Op dit punt heb je een eenvoudige en voedzame, maar erg lekkere risotto bianco, die je zo kunt eten, maar je kunt er ook nog andere kaassoorten of groentes bij doen. Als je risotto eenmaal naar wens is, moet je hem voor het serveren nog 2 minuten afgedekt laten staan. Het belangrijkste van risotto is dat hij altijd heel smeuïg is.

Voor 4 personen
– 5 liter groentebouillon, liefst biologisch
– olijfolie
– ½ ui, gepeld en fijngehakt
– 1 stengel bleekselderij, schoongemaakt en fijngehakt
– 300 g risottorijst
– zeezout en zwarte peper uit de molen
– 1¼ dl witte wijn
– een klontje boter
– een flinke hand van het blok geraspte Parmezaanse kaas


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief