Als kind was jamie Oliver dol op jamtaartjes. Het is zo’n simpele, kleurige en goedkope traktatie. Ook als je vals speelt en kant-en-klaar deeg gebruikt, is het ritueel van het vullen met je favoriete jam en ze daarna bakken heel ontspannend. Een groot deel van het plezier is het spelen met verschillende kleuren jam en gelei. De vele vullingen en kleurtjes die tegenwoordig mogelijk zijn, maken de taartjes nog leuker dan in zijn kindertijd.
1 Doe voor het deeg de bloem, suiker en boter met een snufje zout in de keukenmachine en laat deze draaien tot je een mengsel hebt dat op broodkruim lijkt. Breek het ei erboven, voeg de rasp van citroen of sinaasappel en mix die erdoor. Voeg zo nodig wat melk toe om er een samenhangend deeg van te maken. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
2 Verwarm de oven voor op 180C. Bestuif een schoon werkvlak en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik. Neem een of twee siliconen/non-stick bakvormen voor kleine taartjes of muffins (of bak de taartjes groepsgewijs in afzonderlijke vormpjes) en een uitsteekvorm die iets groter is dan de holten (vaak zo’n 6 cm). Steek rondjes deeg uit en duw ze voorzichtig in de holten van de bakvorm, waarbij ze iets over de rand komen. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit voor meer taartjes. Schep 1 flinke theelepel vulling in elk taartje. Wissel de smaken af.
3 Bak de taartjes 12–15 minuten in het midden van de oven, of tot het deeg goudbruin kleurt en de vulling dik is en bubbelt. Neem de taartjes uit de oven en laat ze iets afkoelen in de vorm, doe ze over op een rooster en laat ze enkele minuten afkoelen voor je ze serveert.
TIP! Dit klinkt heel erg tuttig, maar als je zo’n prachtige oude bakvorm opduikt in een antiekzaakje, kun je de taartjes zo uit de vorm opdienen. Ziet er beeldschoon uit. Ik zei het toch: hartstikke tuttig!
Per portie 129 kcal, 3,8 g vet (2,2 g verzadigd), 1,2 g eiwit, 22,4 g koolhydraten, 14,2 g suikers
30 taartjes
• 30 flinke tl (of dessertlepels)
van je favoriete jams, curds,
marmelades en gelei
Zanddeeg
• 250 g bloem, plus extra
• 250 g poedersuiker
• 125 g zachte boter
• 1 groot ei
• rasp en sap van 1 sinaasappel of citroen
• scheutje melk