Regenboogtaart

Regenboogtaart

Lang zal je leven, lang zal je leven, lang zal je leven in de gloria! De kaarsjes zijn al aangestoken, blaas jij ze uit? Snijd een punt uit deze taart en laat je verrassen door de binnenkant.

Ingredienten

Meringuebotercrème

1. Eiwit verwarmen: Splits de eieren boven schaaltjes. Je gebruikt alleen de eiwitten. De eidooiers kun je gebruiken om de banketbakkersroom te maken. Meng de eiwitten en de kristalsuiker in een hittebestendige kom en verwarm al roerend au bain-marie totdat de suiker is opgelost. Je kunt dit controleren door het eiwit tussen duim en wijsvinger te wrijven. Voel je dat er nog suikerkorrels in zitten? Meng dan nog even door.

2. Opkloppen: Schep het eiwit over in de kom van de staande tafelmixer en klop het eiwit met de garde 10 minuten op, zodat het een mooi wit eiwitschuim wordt. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur (dat is 20 °C tot 25 °C en dat kun je meten met een keukenthermometer). Zet de mixer hiervoor op de middelste stand. Voeg nu beetje bij beetje de boter toe terwijl de machine draait. Voeg het volgende stukje boter pas toe als het vorige helemaal gemengd is met de rest. Zo ga je door totdat alle boter erin zit. Voeg tot slot het vanilleextract toe. Verwissel de garde voor de platte menghaak en laat de mixer minimaal 10 minuten op de middelste stand draaien zodat de crème luchtig en zacht wordt.

Regenboogtaart

1. Haal de rand van de springvorm. Leg bakpapier op de bodem van de springvorm. Klem de rand van de springvorm terug om de bodem. Je bakpapier zit nu in de springvorm geklemd. Knip het overtollige bakpapier aan de buitenkant weg. Vet de rand van de springvorm en het bakpapier in met boter. Bestuif de springvorm licht met bloem en schud de rest van de bloem eruit. Verwarm de oven voor op 175 °C.

2. Cakebeslag: Klop in een kom de boter en basterdsuiker met de mixer met gardes tot het romig en wit is. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het ei helemaal gemengd is met de rest. Doe het vanille-extract erbij. Schraap tussendoor de wanden van de kom schoon met een spatel zodat alles goed mengt. Meng in een andere kom de bloem, de maïzena, het bakpoeder en het zout en zeef dit twee keer. Voeg de helft toe aan het beslag en klop rustig door. Voeg de melk toe en klop door. Schraap de wanden van de kom weer een keer schoon. Voeg de rest van de bloem toe en klop in een minuut tot een glanzend en goed gemengd beslag.

3. Cakebeslag kleuren: Verdeel het beslag over zes schaaltjes. Je doet ongeveer 200 gram in elk schaaltje. Breng het beslag in ieder schaaltje op kleur door druppels kleurstof toe te voegen. Zorg dat je rood, oranje, geel, groen, blauw en paars beslag hebt. Zet in ieder bakje een theelepel.

4. Springvorm invullen: Pak je springvorm en schep verdeeld over de bodem, met ruimte ertussen, vijf schepjes rood beslag. Pak nu het oranje beslag en schep op ieder rood dotje beslag een lepel oranje beslag. Pak nu het gele beslag en schep boven op het oranje beslag. Ga door met het groene, blauwe en paarse beslag. Begin daarna opnieuw en maak nieuwe hoopjes beslag in de ruimte die nog open is. Draai de volgorde om: nu begin je met paars, daarna schep je er blauw op, dan groen, dan geel, dan oranje en eindig met rood. Ga door totdat al het beslag op is.

 

5. Bakken: Zet de springvorm op het rooster in het midden van de oven en bak in 50 tot 55 minuten gaar. Je kunt testen of het gaar is door er een prikker in te steken. Als die er droog uit komt, is je cake gaar. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en haal dan de rand van de springvorm eraf. Laat helemaal afkoelen op een rooster voordat je gaat versieren.

6. Cake afsmeren: Maak het basisrecept voor meringuebotercrème van blz. 17. Zet de cake op het draaiplateau. Smeer de cake met een knikspatel aan de bovenkant en rondom in met botercrème, ongeveer een halve centimeter dik. Strijk eerst de bovenkant glad als je kunt met je schraper of knikspatel. Smeer de botercrème die je over hebt terug in de kom met crème. Let wel op dat er geen kruimels meekomen. Gebeurt dit, smeer dan je schraper schoon aan een aparte kom. Zet je schraper met de lange zijde tegen de zijkant van de cake en met de korte zijde recht op het draaiplateau. Draai rustig aan het draaiplateau en houd je schraper op dezelfde plek. Je beweegt met het draaiplateau de cake langs de schraper. Smeer de zijkant van de cake glad af. Soms moet je een beetje botercrème bijsmeren en weer opnieuw met de schraper erlangs gaan. Pak je knikspatel of schraper en strijk de bovenkant zo glad mogelijk. Doe dit door van buiten naar binnen te vegen. Maak je knikspatel of schraper na iedere veeg schoon.

7. Botercrème kleuren: Verdeel de botercrème die je over hebt over zes schaaltjes en breng ieder schaaltje op kleur met een paar druppels kleurstofpasta. Zorg dat je rode, oranje, gele, groene, blauwe en paarse botercrème hebt.

8. Opspuiten: Leg een stuk plasticfolie op het werkblad. Schep de gekleurde botercrème er in lange banen op. Begin met rood, daarnaast oranje, dan geel, daarna groen, dan blauw en eindig met paars. Rol de plasticfolie met botercrème op. Doe een kartelspuitmond in je spuitzak. Doe de rol van botercrème met plasticfolie in de spuitzak. Spuit regenboogtoeven boven op de taart en aan de zijkant. Voor een vrolijk eff ect maak je toeven van verschillende grootte. Versier de taart met de metallic rods.

TIP:

In de koelkast is de taart 3 dagen houdbaar. Heb je taart over? Die kun je prima invriezen.

Voor 12 punten cake

  • 350 g boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  •  350 g witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 2 tl vanille-extrac
  •  300 g bloem + extra om te bestuiven
  •  50 g maïzena
  • 2 tl bakpoeder
  •  1 mespunt zout
  •  50 g melk kleurstofpasta: paars, rood, oranje, geel, groen en blauw

Meniguebotercrème

  • 3 eieren
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract

Decoratie

  • 1x basisrecept meringuebotercrème
  •  Kleurstof: rood, oranje, geel, groen, blauw en paars
  •  handje metallic rods goud

Dit heb je nodig

  • Springvorm met diameter 24 cm.
  • Bakpapier
  • Handmixer
  • Zeef
  • 12 schaaltjes
  • Rooster
  • Draaiplateau
  • Knikspatel
  • Cake schraper van minimaal 15 cm. hoog
  • Plasticfolie
  • Spuitmond gekarteld
  • Spuitzak
  • hittebestendige kom
  • staande tafelmixer

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief