Queen of puddings

Queen of puddings

Je zou denken dat een pudding met zo’n vorstelijke naam afstamt uit een ver vervlogen tijd, maar niets is minder waar. Sommigen beweren dat hij uitgevonden werd ter ere van koningin Victoria, maar ook dat is niet correct. Puddings bereid met in melk geweekt brood, custard en confituur kwamen in groten getale voor in historische kookboeken. De eerste keer dat er één verscheen onder de naam queen of puddings was in Massey and Son’s Comprehensive Pudding Book. De pudding werd gemaakt uit een laag custard gedikt met broodkruim, met daarop een laag confituur, gevolgd door een laag sierlijke meringuepiekjes. Het moderne recept gebruikt gewoonlijk frambozenconfituur. De Britten houden daar blijkbaar van, aangezien alle puddings ze tegenwoordig bevatten, terwijl vroeger andere soorten confituur werden gebruikt. Alan Davidson, auteur van de formidabele Oxford Companion to Food, noemde deze pudding in zijn moderne vorm een van de beste Britse puddings.

Bereiding1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Bestrijk de ovenschaal of kommetjes royaal met boter.

3. Klop de eierdooiers los in een grote mengkom. Breng in een sauspan de melk, suiker en citroenschil aan de kook. Voeg de boter toe en laat smelten, maar laat niet opnieuw koken.

4. Giet een scheut warme melk bij de eierdooiers en klop goed op. Voeg nu geleidelijk de melk toe tot alles vermengd is tot een homogene, gladde custardsaus.

5. Leg een laag broodkruim in de beboterde schaal, giet hierover de custardsaus en laat 15 minuten rusten.

6. Giet in een hoge braadschaal kokend water en plaats er de schaal of kommetjes in. Zet nu voorzichtig de braadschaal in de oven en bak 35 minuten.

7. Maak naar het einde van de baktijd de meringuetopping aan door de eiwitten elektrisch op te kloppen tot je pieken krijgt als je de kloppers verwijdert. Voeg de suiker lepel na lepel toe en blijf opkloppen tot de meringue stevig en glanzend is.

8. Haal de pudding uit de oven en smeer er voorzichtig de frambozenconfituur over. Je kunt de meringue nu over de pudding strijken of met behulp van een spuitzak kleine piekjes maken of spiraaltjes.

9. Zet de pudding 15 tot 20 minuten terug in de oven en laat de meringue licht kleuren. Of kleur met een bunsenbrander.Serveer warm, of afgekoeld.
 

Voor 6 individuele puddings of 1 grote pudding in een schaal van 18 cm

  • 4 eierdooiers
  • 600 ml volle melk
  • 20 g rietsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 25 g boter
  • 80 g broodkruim
  • 2 el frambozenconfituur


Voor de meringue

  • 4 eiwitten
  • 225 g suiker
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief