Pulled pork sandwich

Bereiden

We love festival food! Maak dit broodje net zo makkelijk thuis met het recept van Jord Althuizen. Met de perfecte honing-mosterddressing en bbq-saus maak je hem nog lekkerder. Een ijskoud biertje erbij en je ultieme festivalgevoel is gecreëerd!

1 Maak de kruidenrub door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen. Wat je overhebt, kun je in een luchtdicht bakje of blikje zes maanden goed houden.

2 Meng voor de spray alle ingrediënten door elkaar en giet dit in een spuitflesje.

3 Verwijder eventuele dikke en harde stukken vet van de schouder met een mesje. Wrijf vervolgens de hele schouder in met het kruidenmengsel. Zet de schouder een uurtje op je aanrecht of werkblad om hem rustig op temperatuur te laten komen.

4 Maak ondertussen de bbq gereed voor indirect grillen. Dit wil zeggen dat je de kolen aan 1 kant plaatst en een aluminium waterbak ernaast zet. Het vlees komt boven de waterbak te liggen en niet boven de kolen, waardoor deze niet kan verbanden. Vul de bbq met houtskool, briketten en rookhoutsnippers. Belangrijk is dat je de temperatuur laag houdt, circa 135 °C, steek dus niet meteen te veel kolen aan, maar slechts een paar die gaan gloeien.

5 Plaats de hele schouder op het rooster boven de waterbak als de bbq op temperatuur is en plaats het deksel terug. Om de temperatuur op ongeveer 135 °C te houden moet je de luchtschuiven van de bbq goed afstellen, een klein kiertje is vaak voldoende.

6 Spray de schouder de eerste 6 uur om het uur in met het appel-whisky mengsel; dit zorgt voor karamellisatie op de buitenzijde en voorkomt uitdroging. Houd de temperatuur goed in de gaten en vul indien nodig houtskool en/of briketten bij.

7 Rol de hele schouder na zes uur in alufolie en plaats hem terug op de bbq voor nog 6 uur traag garen. De alufolie houdt het vlees extra sappig en mals en versnelt de bereiding. Na circa 12 uur moet de kerntemperatuur 87 °C zijn. Haal de schouder pas van de bbq als hij deze temperatuur heeft, bij lagere temperatuur valt hij niet goed genoeg uit elkaar om te ‘pullen’ - dit is het uit elkaar trekken van het vlees.

8 Haal de schouder van de bbq als hij een kerntemperatuur van 87 °C heeft bereikt. Laat hem een ½ uur rusten op een warme plek. Bak ondertussen de broodjes af en meng de koolsalade met de mosterddressing.

9 Haal de schouder uit de alufolie en trek met twee vorken het vlees los in dunne draadjes (het ‘pullen’).

10 Snijd de broodjes open, beleg ze eerst met een mooie portie koolsalade, leg vervolgens de pulled pork op het broodje en garneer met een eetlepel bbq-saus.

--

Dit recept komt uit het boek 'Smokey Goodness 2' van Jord Althuizen (€ 24,99, Kosmos Uitgevers).

Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!