1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat ze uitlekken, spoel ze met koud water en laat ze opnieuw uitlekken. Maak ze aan met 1 theelepel olie en zet even aan de kant.
2. Doe de bouillon, knoflook, gember, het zeewier (eventueel) en de rode peper in een grote pan en voeg eventueel de kaffirlimoenblaadjes of het citroengras toe. Breng zachtjes aan de kook, doe de wortel en (eventueel) de koolrabi of daikon erbij, en breng weer aan de kook. Kook de soep een minuutje en voeg dan de lente-uitjes en de paksoi toe. Breng weer aan de kook en laat 1 minuut koken tot de paksoisteeltjes zacht zijn.
3. Als je spinazie gebruikt moet je de blaadjes er nu bij doen om ze te laten slinken. Je kunt de soep zo serveren, of met een van de onderstaande extra’s. Geef de extra’s een minuutje om op te warmen en zet de pan van het vuur. Voeg de tamari/sojasaus, het limoen- of citroensap, een schepje bruine suiker en een snufje peper en zout toe. Schep een lepel bouillon in een klein kommetje en proef. Hij moet pikant, zurig en aromatisch zijn. Maak hem zo nodig op smaak af met wat extra rode peper, tamari of soja, zout of limoensap.
4. Verdeel de noedels over grote, warme soepkommen en schep de hete soep erop.
Serveeropties
- Vlees: Restjes kip, varkensvlees of rundvlees kun je rauw toevoegen, of eerst even krokant bakken in een koekenpan – in dat geval kun je ze extra lekker maken met een beetje gehakte knoflook, rode peper en een snufje zout.
- Vis: Voeg vlokken gekookte vis of kleine plakjes verse vis toe. Laatstgenoemde zijn in een minuut of twee gaar. Gebruik dan liefst visbouillon in plaats van groente- of kippenbouillon.
- Eieren: Bak een eenvoudige, dunne omelet van 2 eieren, gekruid met peper of een snufje chilivlokken, en een scheutje sojasaus. Bak hem gaar, laat afkoelen en snijd in reepjes.
- Tofu: Snijd 100 gram tofu in kleine blokjes en bak ze goudbruin en krokant. Maak ze af met geroosterde sesamzaadjes en een scheutje geroosterde-sesamolie.
Variatie
- Pikante kokosnoedelsoep: Vervang 400 milliliter van de bouillon door een blikje van 400 milliliter kokosmelk. Voeg een van de extra’s toe en maak af met wat extra limoensap.
Voor 4 personen
- 200 g fijne noedels, zoals bruine-rijstnoedels, boekweitramen of mihoen
- 1 tl sesamolie of neutrale olie, voor de noedels
- 1 liter groentebouillon (of zelfgemaakte kippen- of visbouillon, als je hebt)
- 2 dikke tenen knoflook, in dunne flintertjes
- 3 cm verse gemberwortel, geschrapt en geraspt of in flinterdunne lucifertjes
- 2 tl zeewiervlokken, zoals dulse of wakame, of gemengde zeewiervlokken (optioneel)
- ½ –1 verse rode peper (jij bepaalt zelf hoe pikant!), in dunne ringen, of een flinke snuf chilivlokken
- 1–2 kaffir-limoenblaadjes, gekneusd of 1 stengel citroengras, platgeslagen of in ringetjes gesneden (optioneel)
- 1 middelgrote wortel, geschrapt of geschild en in lucifertjes of flinterdunne plakjes
- 1 middelgrote koolrabi of ½ daikon, geschild en in lucifertjes of flinterdunne plakjes (optioneel)
- 3–4 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- 1 stronk paksoi, in plakjes, of een flinke handvol spinazie, gewassen en grof gehakt
- een restje vlees of vis, tofu of een dunne omelet van 2 eieren (zie serveertips)
- 2 el tamari of sojasaus
- sap van 1 limoen of ½ citroen, plus partjes limoen of citroen
Voor erbij
- een schepje lichtbruine basterdsuiker
- zeezout en zwarte peper