Pittige noedelsoep

Intro

Hugh Fearnley-Whittingstall: "Twee van mijn kinderen zijn dol op pittig eten en noedelsoep, en helemaal op pittige noedelsoep, en dat geldt ook voor mijzelf. Ik improviseer er veel mee, afhankelijk van de groenten of eventueel restjes vis of vlees die ik toevallig in huis heb, maar de basis is altijd vrijwel hetzelfde: een krachtige bouillon – op smaak gebracht met rode peper, citroen- of limoensap, soja, zeewier (soms), gember en knoflook (altijd). Meestal doe ik er ook een paar gekneusde kaffirlimoenblaadjes bij, maar het kan ook prima zonder. Onder aan het recept staat een lijstje met mijn favoriete eiwittoevoegingen."

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor erbij

Bereiding

1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, laat ze uitlekken, spoel ze met koud water en laat ze opnieuw uitlekken. Maak ze aan met 1 theelepel olie en zet even aan de kant.

2. Doe de bouillon, knoflook, gember, het zeewier (eventueel) en de rode peper in een grote pan en voeg eventueel de kaffirlimoenblaadjes of het citroengras toe. Breng zachtjes aan de kook, doe de wortel en (eventueel) de koolrabi of daikon erbij, en breng weer aan de kook. Kook de soep een minuutje en voeg dan de lente-uitjes en de paksoi toe. Breng weer aan de kook en laat 1 minuut koken tot de paksoisteeltjes zacht zijn.

3. Als je spinazie gebruikt moet je de blaadjes er nu bij doen om ze te laten slinken. Je kunt de soep zo serveren, of met een van de onderstaande extra’s. Geef de extra’s een minuutje om op te warmen en zet de pan van het vuur. Voeg de tamari/sojasaus, het limoen- of citroensap, een schepje bruine suiker en een snufje peper en zout toe. Schep een lepel bouillon in een klein kommetje en proef. Hij moet pikant, zurig en aromatisch zijn. Maak hem zo nodig op smaak af met wat extra rode peper, tamari of soja, zout of limoensap.

4. Verdeel de noedels over grote, warme soepkommen en schep de hete soep erop.

Serveeropties

Variatie