Pindakaas-chocolade taart

Pindakaas-chocolade taart

Edd Kimber: ‘Ik ben gek op gebakjes, maar ik heb niet altijd het geduld om ze te maken. Voor die momenten zoek ik mijn toevlucht tot koekbodems – taartbodems, gemaakt van koekkruimels en boter. Hartstikke snel en eenvoudig, maar ze hebben één nadeel: je krijgt ze met geen mogelijkheid uit de bakvorm. Daarom serveer ik ze gewoon uit de vorm. In dit recept meng ik een eiwit door de kruimels; dat werkt als een soort lijm en houdt alle ingrediënten bij elkaar. In deze taart heb ik de smaken van mijn twee favoriete zoetigheden gecombineerd, peanut butter cups en Oreo’s, een snoepje en een koekje die volgens mij al bijna perfect zijn.’

Bereiding

1. Bekleed de bakvorm met een groot vel bakpapier zodat ook alle zijden zijn bedekt.

2. Voor de bodem maal je de Oreo-koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de gesmolten boter, het eiwit en het zout toe en laat de machine draaien tot alles goed is gemengd. Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm en druk het stevig in de vorm, met een klein opstaand randje langs de zijkanten. Zet 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bak de bodem 12-15 minuten in de oven. Als de bodem tijdens het bakken wat van zijn vorm is kwijtgeraakt, duw je de bodem met een glas weer in zijn vorm. Je kunt de taart in de bakvorm serveren, maar omdat je de bakvorm hebt bekleed en de bodem met eiwit hebt gemaakt, zou je de gebakken taart, zodra deze geheel is afgekoeld, voorzichtig uit de vorm kunnen tillen en dan verder afmaken voordat je deze serveert.

3. Voor de vulling mix je de pindakaas, boter, poedersuiker en vanille in een kom tot een glad mengsel. Voeg een kwart van de room toe en mix goed. Voeg onder voortdurend mixen nog een kwart van de room toe. Klop in een andere kom de rest van de room stijf en piekerig en vouw deze voorzichtig in twee porties door het pindakaasmengsel. Verdeel de vulling over de taartbodem en strijk glad. Zet in de koelkast.

4. Verwarm de chocolade en de room in een hittebestendige kom boven een pan met water dat net tegen de kook aan is. Let erop dat de bodem van de kom het kokende water niet raakt. Roer af en toe door tot alles is gesmolten. Haal de kom van de pan en voeg de boter toe. Roer tot alles is gemengd. Laat 5 minuten afkoelen en schenk het chocolademengsel dan over de vulling. Strijk glad.

5. Zet de taart 20-30 minuten in de koelkast, of tot de chocoladetopping hard is geworden. Bestrooi met een beetje zeezoutvlokken, snijd in dunne plakken en serveer.

De taart is het lekkerst op de dag van de bereiding.

Voor 12-14 porties

Voor de oreo-bodem

  • 36 Oreo-koekjes
  • 60 g boter, gesmolten
  • eiwit van 1 groot, biologisch ei
  • ¼ tl zeezoutvlokken

Voor de pindakaasvulling

  • 315 g pindakaas zonder stukjes noot
  • 45 g boter, op kamertemperatuur
  • 60 g poedersuiker
  • 1 tl vanillepasta
  • 360 ml double cream of slagroom

Voor de chocoladetopping

  • 200 g pure chocolade (60–70% vaste cacaobestanddelen), fijngehakt
  • 60 ml double cream of slagroom
  • 15 g boter
  • zeezoutvlokken, om te bestrooien

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine