Voor 12-14 porties
Voor de oreo-bodem
Voor de pindakaasvulling
Voor de chocoladetopping
1. Bekleed de bakvorm met een groot vel bakpapier zodat ook alle zijden zijn bedekt.
2. Voor de bodem maal je de Oreo-koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Voeg de gesmolten boter, het eiwit en het zout toe en laat de machine draaien tot alles goed is gemengd. Verdeel het mengsel over de bodem van de bakvorm en druk het stevig in de vorm, met een klein opstaand randje langs de zijkanten. Zet 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor tot 180 °C en bak de bodem 12-15 minuten in de oven. Als de bodem tijdens het bakken wat van zijn vorm is kwijtgeraakt, duw je de bodem met een glas weer in zijn vorm. Je kunt de taart in de bakvorm serveren, maar omdat je de bakvorm hebt bekleed en de bodem met eiwit hebt gemaakt, zou je de gebakken taart, zodra deze geheel is afgekoeld, voorzichtig uit de vorm kunnen tillen en dan verder afmaken voordat je deze serveert.
3. Voor de vulling mix je de pindakaas, boter, poedersuiker en vanille in een kom tot een glad mengsel. Voeg een kwart van de room toe en mix goed. Voeg onder voortdurend mixen nog een kwart van de room toe. Klop in een andere kom de rest van de room stijf en piekerig en vouw deze voorzichtig in twee porties door het pindakaasmengsel. Verdeel de vulling over de taartbodem en strijk glad. Zet in de koelkast.
4. Verwarm de chocolade en de room in een hittebestendige kom boven een pan met water dat net tegen de kook aan is. Let erop dat de bodem van de kom het kokende water niet raakt. Roer af en toe door tot alles is gesmolten. Haal de kom van de pan en voeg de boter toe. Roer tot alles is gemengd. Laat 5 minuten afkoelen en schenk het chocolademengsel dan over de vulling. Strijk glad.
5. Zet de taart 20-30 minuten in de koelkast, of tot de chocoladetopping hard is geworden. Bestrooi met een beetje zeezoutvlokken, snijd in dunne plakken en serveer.
De taart is het lekkerst op de dag van de bereiding.