Zég maar hallo tegen je nieuwe favoriet voor op je broodje in de zomer: perzik-lavendeljam. Je gaat dit recept direct omarmen. Sigud Kranendonk: ‘Sinds een vriendin een geweldige perzik-lavendeltaart voor mij bakte, is dit een van mijn favoriete combinaties. Doe deze jam op een croissant en je dag kan niet meer stuk.’
1. Dompel de perziken in kleine porties 4 minuten in kokend water, dan zijn ze makkelijker te ontvellen. Spoel ze koud af, haal de schil eraf en snijd de helften in plakjes.
2. Doe de plakjes perzik in een flinke pan met de suiker en het sap van de citroenen. Verhit geleidelijk en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Draai het vuur hoger tot het mengsel kookt en laat 30 minuten doorkoken.
3. Voeg de lavendeltakjes heel toe zodat je ze er later makkelijk uit kunt vissen en kook nog 10 minuten door maar laat niet overkoken.
4. Doe een lepel jam op een bordje en zet dat in de koelkast. Als je door de afgekoelde jam een streep kunt trekken die blijft staan, is de jam goed. Schep de hete jam in gesteriliseerde potten. Hij is minstens een jaar houdbaar. Aangebroken potten moet je in de koelkast bewaren.
Credits Fotografie Sigurd Kranendonk Recepten & foodstyling Samuel Levie
3-4 potjes
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.