1 Verhit de honing tot 90°C (meet dit met een kookthermometer). Haal de pan van het vuur en roer de bruine basterdsuiker en de roggebloem erdoor. Kneed het deeg even door (pas op: heet!). Voeg vervolgens het zout, gemalen anijszaad, water en bakpoeder toe. Kneed het deeg nog even goed door en laat het dan afgedekt 1 dag rusten in een kom op het aanrecht.
2 Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je handen in met wat zonnebloemolie. Haal het deeg uit de kom en rol balletjes ter grootte van een knikker. Leg die in een ingevette springvorm (niet op een bakplaat, dan zullen de randen van de pepernoten te snel bakken en hard worden). Zorg dat de springvorm helemaal gevuld is, de balletjes mogen tegen elkaar aan liggen. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven. Draai na het bakken de springvorm om boven een schaal, en haal de pepernoten los van elkaar.
Recept: Cees Holtkamp
• 150 g honing
• 100 g bruine basterdsuiker
• 300 g roggebloem
• 3 g zout
• 12 g anijszaad, gemalen
• 25 g water
• 10 g bakpoeder, gezeefd
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken. Als je geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.