Pavlova met clementines

Pavlova met clementines

Bereiding

In Australië en Nieuw-Zeeland is kerst niet compleet zonder een pavlova – deze heeft een topping van clementines en hazelnoten. Maar deze taart is niet alleen in de koude wintermaanden lekker; ook op een zonnige dag is het een superdessert. Bekijk hier een filmpje van hoe je zelf een pavlova maakt.

1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken er een cirkel van 30 cm in doorsnee op. Rooster de hazelnoten op een andere bakplaat in 8–10 min. licht goudbruin. Neem ze uit de oven, laat ze afkoelen en maal 100 gram van de noten fijn. Maal niet te lang, want dan worden ze vettig. Hak de rest in stukjes en bewaar die voor de topping. 

2 Spreid de suiker uit over een derde bakplaat (met bakpapier bekleed) en verhit die 12 minuten in de oven. Klop de eiwitten schuimig. Verlaag de oventemperatuur naar 110 ºC.

3 Schenk terwijl je blijft kloppen de hete suiker door het eiwitschuim; blijf 12–15 min. kloppen tot zich glanzende stijve pieken hebben gevormd en het mengsel volledig is afgekoeld. Schep er voorzichtig de gemalen hazelnoten door. Spreid het eiwitmengsel uit binnen de cirkel die je op het bakpapier hebt getekend. Bak de meringue 2½ –3 uur onder in de oven. Haal hem eruit en laat hem afkoelen.

4 Schil, terwijl de meringue in de oven staat, 8 van de clementines; verwijder ook de witte vliesjes. Verdeel ze in partjes en houd die zolang apart. Doe de rietsuiker in een kleine pan met het sap van de resterende clementines en de steranijs. Verhit dit mengsel op laag vuur zodat de suiker oplost en laat het 10 minuten borrelen. Neem de pan van het vuur en roer de clementinepartjes erdoor. Laat afkoelen.

5 Om stukjes brosse karamel te maken smelt je de 100 gram suiker in een kleine pan. Schenk, als de kleur mooi goudbruin is, de karamelsiroop op een lichtjes ingevette bakplaat en laat hem hard worden. Hak hem dan in stukjes.

6 Klop voor het serveren de slagroom met de vanille en poedersuiker tot zich zachte pieken vormen. Leg de meringue op een schaal en verdeel de slagroom en het clementinemengsel erover. Eindig met stukjes karamel en gehakte hazelnoten.

Per portie 330 kcal, 17 g vet (7 g verzadigd), 4 g eiwit, 42 g koolhydraten, 42 g suikers

12 personen

• 150 g blanke hazelnoten

• 360 g fijne kristalsuiker,

plus 100 g (optioneel)

• 6 eiwitten

• 10 clementines

• 50 g ruwe rietsuiker

• 2 stuks steranijs

• 300 ml slagroom

• merg van 1 vanillestokje

• 2 el poedersuiker


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief