Ben je op zoek naar een lekker recept om glutenvrije kruidkoek te maken? Van dit recept gaat je hartje sneller kloppen! We voegen er stiekem pastinaak aan toe, voor de nodige vitaminen – niemand die je hierover hoort klagen, en het is nog lekker zoet ook. Heb je geen glutenvrije meelsoorten in huis, dan kun je ze vervangen door 200 gram speltmeel. Klaar? Kruidkoek bakken – ja, ga maar!
1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een springvorm (Ø 20-22 cm) met bakpapier. Meng alle meelsoorten, het bakpoeder en de kruiden, specerijen en smaakmakers in een grote kom.
2. Schil de pastinaken, rasp het vruchtvlees en meng in een kom met de sinaasappelschil. Klop de eieren in een andere kom schuimig. Voeg de honing en olie toe en klop nog 2 minuten. Meng de pastinaak- en sinaasappelrasp erdoor plus de droge ingrediënten. Mix tot een samenhangend deeg.
3. Schenk het deeg in de met bak- papier beklede springvorm en bak de kruidkoek 45 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is en tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Verwijder de springvorm pas als de kruidkoek is afgekoeld.
4. Mix voor de topping de kwark of roomkaas met de honing en het sinaasappelsap. Smeer het op de afgekoelde kruidkoek en bestrooi met sinaasappelrasp en hazelnoten. Je kunt de kruidkoek een dag van tevoren maken; smeer de topping er pas op net voordat je ‘m serveert
Credits Recepten & fotografie David Frenkiel & Luise Vindahl
8 personen
Topping
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.