Pastinaak-kruidkoek

Pastinaak-kruidkoek

Ben je op zoek naar een lekker recept om glutenvrije kruidkoek te maken? Van dit recept gaat je hartje sneller kloppen! We voegen er stiekem pastinaak aan toe, voor de nodige vitaminen – niemand die je hierover hoort klagen, en het is nog lekker zoet ook. Heb je geen glutenvrije meelsoorten in huis, dan kun je ze vervangen door 200 gram speltmeel. Klaar? Kruidkoek bakken – ja, ga maar!

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een springvorm (Ø 20-22 cm) met bakpapier. Meng alle meelsoorten, het bakpoeder en de kruiden, specerijen en smaakmakers in een grote kom.

2. Schil de pastinaken, rasp het vruchtvlees en meng in een kom met de sinaasappelschil. Klop de eieren in een andere kom schuimig. Voeg de honing en olie toe en klop nog  2 minuten. Meng de pastinaak- en sinaasappelrasp erdoor plus de droge ingrediënten. Mix tot een samenhangend deeg.

3. Schenk het deeg in de met bak- papier beklede springvorm en bak de kruidkoek 45 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is en tot een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Verwijder de springvorm pas als de kruidkoek is afgekoeld.

4. Mix voor de topping de kwark of roomkaas met de honing en het sinaasappelsap. Smeer het op de afgekoelde kruidkoek en bestrooi met sinaasappelrasp en hazelnoten. Je kunt de kruidkoek een dag van tevoren maken; smeer de topping er pas op net voordat je ‘m serveert

Credits Recepten & fotografie David Frenkiel & Luise Vindahl
 

8 personen

  • 120 g rijstmeel
  • 90 g havermeel
  • 2 el aardappelzetmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl vanille-extract
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl zout
  • 3 kleine pastinaken
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 4 eieren
  • 160 ml honing
  • 160 ml olijfolie


Topping

  • 200 g kwark of roomkaas 
  • 1 el honing 
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 125 g geroosterde hazelnoten, fijngehakt


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief